tiistai 24. kesäkuuta 2008

Elintarvikekriisi, öljykriisi ja talouskriisi - Hyvin pyyhkii ja mitäs kriisiä vielä?

Juhannusviikko ja viikonloppu meni leppoisissa tunnelmissa täällä Suomessa. Toisin oli rapakon takana. Missourin-Mississipin alueella rankkasateet ja suurtulvat auheuttivat massiivisia tuhoja ja veivät mennessään viidesosan koko USA:n maissisadosta, ja huomattavan osan myös vehnäsadosta. Tämä on huono uutinen niille, jotka tuskailevat ennestään jo korkeiden ruoanhintojen vuoksi, sillä syksyllä ruoan hinta nousee entisestään.

Maissi on venhän ja riisin jälkeen maailman kolmanneksi tärkein ruokakasvi. Erityisen tärkeää maissi on karjanrehun raaka-aineena. Kun maissin hinta nousee, niin seurauksen ovat suuremmat kuin vain parinkymmenen prossan korotus tacojen ja murojen hintaan, sillä karjanrehun kallistuessa myös lihan tuotantokustannukset ja sitä myötä myös hinta nousee, ja roimasti.

Missourin tulvat ovat siis huono uutinen suomalaiselle kuluttajalle. Erittäin huono uutinen se on, paitsi tulvassa kotinsa menettäneille amerikkalaisille, myös miljoonille ihmisille kehitysmaissa. Kun maailma jo nyt kamppailee ruokakriisin kourissa, ja ensi talvena on varsinkin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa sekä joissain osissa Aasiaa odotettavissa suurimmat nälänhädät pariinkymmeneen vuoteen, niin Missourin tulvat tulivat erittäin huonoon aikaan.

Ja tähän vielä lisäksi ensi syksynä päälle iskevä USA:n lama ja maailmantalouden taantuma, eli ei hyvältä näytä.

Inhottaa olla tällaisten huonojen uutisten pahanilmanlintu, mutta totuus tekee vapaaksi, vaikka käy kipeää.

Ei kommentteja: