tiistai 1. lokakuuta 2013

Syyrian sota taitekohdassa: Islamistit kaappasivat kapinaliikkeen - Sekulaarit hattu kourassa assadin tykö

Syyrian "sisällis"-sota on saanut viimeisen parin viikon aikana varsin merkittävän käänteen.

Syyrian kapinalliset ovat jakautuneet yhä jyrkemmin kahtia. Kapinallisten aiempi valtavirta, sekulaari ja maltillisena pidetty FSA on ollut viime viikkoina pahasti hätää kärsimässä, kun valtaosa sen yksiköistä ja taistelijoista on siirtynyt islamistien lippujen alle.

Käytännössä valtaosa aiemmasta Vapaan Syyrian Armeijasta on vaihtanut "puolta" kapinallisryhmien sisällä ja siirtynyt taistelemaan islamistien riveissä. Tämä on ajanut jäljelle jääneet sekulaarit ja maltilliset puun ja kuoren väliin.

Nyt on tullut ilmi, että FSA:n sekulaarisiipi haki islamistien paineessa jo kuusi viikkoa sitten neuvottelukosketusta Assadiin sopiakseen tulitauosta ja neuvottelujen aloittamisesta. Asiasta kertoi The Independent:

Six weeks ago, a two-man delegation arrived in secret in Damascus: civilians from Aleppo who represented elements of the Free Syrian Army, the rebel group largely composed of fighters who deserted the regime’s army in the first year of the war. They came under a guarantee of safety, and met, so I am told, a senior official on the staff of President Bashar al-Assad. And they carried with them an extraordinary initiative – that there might be talks between the government and FSA officers who “believed in a Syrian solution” to the war.

The delegation made four points: that there must be an “internal Syrian dialogue”; that private and public properties must be maintained; that there must be an end to – and condemnation of – civil, sectarian, ethnic strife; and that all must work for a democratic Syria where the supremacy of law would be dominant. There was no demand – at least at this stage – for Assad’s departure.

The reply apparently came promptly. There should indeed be “a dialogue within the Syrian homeland”; no preconditions for the dialogue; and a presidential guarantee of safety for any FSA men participating. And now, it seems, another remarkable development is under way: in seven rebel-held areas of Aleppo, most of them under the control of the FSA, civil employees can return to work in their offices, and government institutions and schools can reopen. Students who have become militiamen over the past two years will be disarmed and return to their classrooms.
Assadin hallinto ei muuttuneessa tilanteessa asettanut siis mitään ehtoja dialogin aloittamiselle, ja lisäksi lupasi, että ihmiset saisivat palata töihin (palkka rullaisi). Mutta tehdäänpä katsaus siihen, miksi näin on käynyt. Samaan aikaan nimittäin islamistit ovat kaapanneet hallintaansa suurimman osan Syyrian kapinaliikettä.

Se, mikä tiedettiin riippumattomia lähteitä seuraavien keskuudessa jo ennen USA:n ja Venäjän diplomaattista sopua, eli että huomattava osa  kapinallisista on (Saudien ja Qatarin palkkalistoilla taistelevia) islamisteja, tuli "julkisesti tunnustettua" vasta pari viikkoa sitten. Tämä tieto tuli kuitenkin ns. viime tinkaan, sillä samaan aikaan kapinallisskene oli jo mullistumassa sisältäpäin.

Ensin asiasta kertoi Al-Jazeera 19. syyskuuta, että yksi suurimmista FSA:n osastoista, sen 11. divisioona (käytännössä pikemminkin iso prikaati), oli vaihtanut leiriä ja siirtynty USA:n terroristijärjestöksi luokitteleman islamistisen Jahbhat al-Nusran riveihin. Tuolloin tietoa vielä epäiltiin, mutta myönnettiin, että "piru on merrassa", jos on totta:

 ..the switches of allegiance would be a serious blow to the FSA's strength, and could have significant implications outside of Syria.

The US State Department designated Al Nusrah Front a terrorist organisation on 11 December 2012. There are financial sanctions in place.

"This means that the FSA has suddenly lost serious amounts of loyal fighters ... it's basically being swallowed up by Nusra," she said, adding that it would be very difficult for the West to support a rebel army dominated and commanded by al-Qaeda linked groups.


Sitten homma levisi Vapaan Syyrian Armeijan, sitä niin sanotusti "ohjaavan" Syyrian sotilasneuvoston ja lännen tukeman Syyrian kansalliskongressin kannalta ihan totaalisesti käsiin:

Merkittävä enemmistö Pohjois-Syyrian kapinallisista sanoutui irti lännen tukemasta FSA:sta ja Syyrian kansalliskongressista. Aleppon seuduilla kaiken kaikkiaan 13 erinäistä ryhmää, mukana edellä mainittu FSA:n 11. "divisioona", suuri osa aiemmin merkittävimmistä alueen FSA-muodostelmista, paikallinen al-Nusra sekä muut islamistit yhdistivät voimansa ja sanouivat irti lännen tukemasta Syyrian kansalliskongressista ja sotilasneuvostosta.

..if the statement proves to accurately represent the groups mentioned and they do not immediately fall apart again, it is a very big deal. It represents the rebellion of a large part of the “mainstream FSA” against its purported political leadership, and openly aligns these factions with more hardline Islamist forces.

Syyrian keskiosissa taas syntynyi vasta uusi islamistinen "Army of Islam"-niminen yhteenliittymä, joka kokosi alleen 43 eri ryhmittymää, mukaan lukien osia paikallisesta Vapaan Syyrian armeijasta sekä paikalliset islamistit. Kuitenkaan al-Nusra ja Al-Qaida eivät lähteneet tähän mukaan.

Edellä mainittu Aleppon seudun FSA oli viimeinen lännen mittareilla ns. salonkikelpoinen pala kapinallisia, siis siitä huolimatta että sekin oli syyllistynyt osaltaan alawiittien ja kristittyjen joukkosurmiin sekä jotkin sen osat saattoivat olla osallisena viime kevättalvena tapahtuneissa kaasuhyökkäyksissä Syyrian armeijan joukkoja vastaan. Nyt se ei ole enää edes nimellisesti "sekulaari".

FSA:sta eronneet ja islamistisen lipun alle ryhmittäytyneet joukot muodostavat yhteensä suurimaan osan koko Pohjois-Syyrian kapinallisista. Kyseeessä oli FSA:n lähes kaikki merkittävimmät ja voimakkaimmat joukko-osastot. Mukana siirtyi myös entisen "11. divisioonan" Damaskoksessa ja Aleppossa toimivat osastot, juuri ne joita USA (ja ilmeisesti Ranska?) on aseistanut ja tukenut. Nyt näille joukoille toimitetut aseet ovat päätymässä - vastoin USA:n ja Ranskan ulko- ja pääministerien vakuutteluja - myös islamisteille.

Yhteensä ryhmät muodostavat useiden kymmenien tuhansien taistelijoiden suuruisen armeijan. Ja kun tiedämme, että kapinallisten joukoissa sotii yhteensäkin arviolta noin 100.000 taistelijaa, joista muutaman viikon takaisen brittitutkimuksen mukaan vain puolet eli noin 50.000 miestä kuului silloin vielä "sekulaareihin tai kansallimielisiin" ryhmiin, niin tämä uudelleenryhmittyminen islamismin lipun alle on erittäin merkittävä suunnanmuutos siinä, mihin kapinaliike on menossa.

Käytännössä "sekulaari ja maltillinen" FSA on suurilta osiltaan lakannut ja suurimman osan siitä siirryttyä taistelemaan islamistien lippujen alle. Ulkomailla istuva lännen masinoima Syyrian kansalliskongressi, jonka suuri osa länsimaita - myös Suomi - on tunnustanut virallisesti Syyrian kansan edustajaksi, sekä sen alainen Syyrian sotilasneuvosto - jonka kautta länsi on koordinoinut apuaan ja tukeaan kapinallisille - on juuri menettänyt viimeisetkin otteensa Syyrian tapahtumiin. Sillä ei ole enää takanaan mitään merkittävässä asemassa kapinaliikkeessä olevaa ryhmää, saatika että mikään Syyrian kapinallisjoukoista olisi edes nimellisesti sen komennossa(!).

Pitemmältä ajalta kehitystä on hyvin koostettu tähän linkkiin.

Johtopäätös 1: Se, mikä tunnettiin vielä vasta lännen tukeman Vapaan Syyrian Armeijana, sekulaarina toimijana jolle länsi on toimittanut runsaasti aseita ja muuta tukea, on juuri käytännössä lakannut edustamasta Syyrian kapinallisten valtalinjaa, ja liittynyt USA:n virallisesti terroristijärjestöksi luokitteleman al-Nusran riveihin.

Johtopäätös 2: Lännen - myös Suomen -tukema ja Syyrian kansan viralliseksi edustajaksi tunnustama Syyrian kansalliskongressi elimineen on muuttunut "Terijoen hallitukseksi"(!).

Kun tämä tarjottimellinen ekskrementti-täytteisiä tryffeleitä on Syyrian tarjottimella, niin olisi nyt syytä kysyä länsimaiden johdolta että kuis nyt suut pannaan?

Putin tosiaan pelasti Obaman kasvot kriisissä - ainakin väliaikaisesti - kun esti tätä auttamasta terroristeja, ja varsinkin kun Syyrian hallinto näyttää olevan sitoutumassa Venäjän (ja näennäisesti USA:n) johdolla saneltuun YK:n ratkaisuun kemiallisten aseiden suhteen. mutta nyt on lentämässä lisää ekskrementtiä tuulettimeen, kun lännen toimittama aseapu on - taas - valumassa islamisteille ja terroristeille.

Jännää on, mutta jännemäksi menee

Sillä nyt kun Syyrian sodan toinen pääosapuoli on virallisesti terroristeja eikä enää lännen tunnustama nukkehallitus muka-joukkoineen, seuraa muutama USA:n ja länsivaltojen kannalta hiton kiusallinen kehityskulku:

Ensinnäkin länsi joutuu arvovalta ja kasvojenmenetyspaine-syistä lopettamaan kaiken avoimen tuen virallisesti terroristeiksi tunnustetulle kapinallisosapuolelle. Toki USA voi muka salaa jatkaa terroristien tukemista Saudien välityksellä, mutta kuta kauemmin tämä jatkuu, sitä suurempi kasvojen menetys siitä varsinkin USA:lle tulee, kun yhä suurempi osa ihmisistä näkee homman läpi.

Toiseksi YK ei neuvottele terroristien kanssa, joten ratkaisu jossa YK toimisi välittäjänä osapuolten kesken on sekä YK:n että turvaneuvoston jäsenmaiden lakien mukaan poissuljettu vaihtoehto. Siis YK ei enää voi omien sääntöjen mukaisesti välittää kriisiin poliittista ratkaisua, paitsi lähinnä kapinallisia eli terroristeja vastaan suuntautuvan yhteisen sotilasoperaation muodossa (mitä emme tule näkemään).

Kolmanneksi, koska Lännen tukema nukkehallitus menetti juuri sekä viimeiset (nimelliset) joukkonsa että arvovaltansa rippeet, on vain ajan kysymys milloin länsi joutuu vetämään (vaivihkaa pikku hiljaa, ettei kasvot niin pahasti ryvettyisi) tukensa pois "Terijoen hallitukseksi" muuttuneelta SNC:ltä.

Länsi voi käytännössä jatkaa SNC:n tukemista kasvojaan menettämättä vain jos SFA:n viimeiset rippeet mahdollisesti neuvottelevat tulitauon Assadin kanssa, jolloin länsi voi edelleen teeskennellä, että nyt on laillinen, neuvotteleva osapuoli, jota tukea. Tällöin länsi voisi toisaalta pelastaa kasvonsa, koska sehän tukisi nyt poliittista dialogia "kapinallisten" ja Syyrian hallituksen välillä.

Mutta silloin länsi ajautuukin väistämättä sodassa rintamalinjassa samalle puolelle Assadin kanssa. Koska FSA:n aselepo Assadin kanssa tarkoittaisi käytännössä lopullista välirikkoa islamistien kanssa, jolloin FSA - ja samalla sitä tukeva länsi - joutuisi vastakkaiseen leiriin islamisteja vastaan. Tällöin länsi alkaisi käytännössä samalla tukea myös Assadia taistelussa vielä tähän asti aseistamiaan ja tukemiaan islamisti-terroristeja vastaan(!). Länsi joutuisi käytännössä kriisissä samalle puolelle Venäjän kanssa.

Ja viimeistään tässä vaiheessa Saudi-Arabian ja sen kavereiden (mm. Turkki) olo muuttuisi hyvin, hyvin tukalaksi.

Ja koska länsimedia joutuu melko pian kertomaan massoille kapinallisten olevan nyt niitä "pahiksia", johtaa se kovaan poliittiseen pyykinpesuun lännessä, koska tähän asti on syytetty aseita, tarvikkeita ja rahaa kapinallisilleterroristeille.

Homma on nyt vaan niin, että tässä on Jenkit ja länsi kusseet pahasti omiin muroihinsa, ja tämä tulee kerta toisensa jälkeen, kerta kerralta kiusallisemmin, lännen omille reisille. Mitään ei näemmä olla opittu aiemmista sekoiluista.

2 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

Kiitos, nää sun Syyria-raportit ovat olleet ajan tasalla ja sisältävät painavaa asiaa. Ilo lukea tällaisia Blogeja eikä lainkaan kaduta ettei tule päivän vanhat ns analyysit postilaatikkoon Pravdan muodossa.

Turjalainen kirjoitti...

Ole hyvä vaan.

Minua tosiaan jännittää, koska länsimedia myöntää, että nyt iskettiin kädet kainaloita myöten "Terijokeen". Eurooppalainen media ja poliitikot varmaan viimeistään vuoden sisällä taivastelee miten "tämä voi olla mahdollista" ja miten "yllättävää" tämä olikaan.