tiistai 19. maaliskuuta 2013

Kypros - Viimeinen naula eurojärjestelmän ruumisarkkuun?

Ensinnäkin pahoitteluni, etten ole kuukausiin kirjoitellut mitään blogia, olen pitänyt vähän taukoa.

Sitten asiaan: Kuten tiedämme, Kyproksen tilanne alkaa pahasti näyttämään siltä, että nyt ollaan potkaistu tölkki viimeistä kertaa ilmaan.

Tällä tarkoitan sitä, että kun tähän asti tukipakettipolitiikka on ollut sitä, että kullakin kerralla on aina koitettu tukahduttaa turvemaastossa etenevää maastopaloa heittämällä roihahtaneisiin pesäkkeisiin aina entistä isompi kasa riihikuivaa siinä toivossa, että tuli tukahtuisi, niin nyt ollaan sellaisen pesäkkeen äärellä, että kyse ei ole enää Eurokriisistä, vaan tuli on leviämässä naapurin maille; Tässä kun palaa - vertauskuvallisesti sanoen - paitsi eurot niin myös ruplat.

Suomeksi: Eurokriisi leviää piakkoin euroalueen ulkopuolelle.

Italian vaalien jälkeen ja Saksan vaalien ollessa edessä oli poliittisesti mahdotonta pistää koko Kyproksen tukipakettia EU-veronmaksajien niskaan. Siksi oli pakko mennä Kyproksen pankkien tallettajien taskuille.

Olisi tietenkin ollut helppoa ajatella, että otetaan progressiivisesti suurista talletuksista enemmän, ja jätetään tavallisen kansan rahat rauhaan tai viedään vain korot. Mutta Kypros on Venäjän mafian ja oligarkkien yksi tärkeimmistä rahanpesupaikoista maailmassa. Ne 26 miljardia taalaa fyffeä, jotka Venäjältä ovat virranneet maahan kun eivät ole sellaisten kilttien setien rahaa, jotka mukisematta nielisivät sen, että heidän sijoituksensa palavat eurooppalaisten pankkien ja valtioiden rahojen mukana.

Ehei, nämä setät ovat sellaisia, että jos jonkun pienen Välimerellisen saarivaltion johtavat poliitikot liiaksi polttelevat setien rahoja, setät saattavat lähettää perään mustiin nahkatakkeihin pukeutuneita isoja poikia, joilla on haastehakemuksen sijaan povitaskussa äänenvaimentimella varustettu ase tai polonium-ruisku.

Ja Venäjältähän annettiin sillein vähän huonosti peiteltyjä uhkauksia, että jos Kypros takavarikoi tallettajilta enemmän kuin 10%, niin ei hyvä heilu. Ja koska tämä laillinen ryöstö eli pakkovero jäi pakostakin hyvin alhaiseksi, oli pakko mennä kaikkien tallettajien eli myös tavisten taskuille.

Mutta tämä käytännössä on tuhonnut talletussuojan. Kriisinhoidon käytäntö on osoittanut, että "poikkeuksellisiksi" tarkoitetut keinot - kuten tukipaketit - ovat vakiintuneet kriisin jatkuessa. Käytännössä talletussuojan on poistunut - myös pieniltä säästöiltä.

On käytännössä vain ajan kysymys, milloin muissa kriisimaissa aletaan julkisvallan päätöksellä napsia pakkoverona pois osuuksia ihmisten pankkitalletuksista. Kyse ei ole normaalista verotuksesta vaan suoraan tililtä tehtävästä rahojen haltuunotosta. Pienetkään talletukset eivät enää ole turvassa missään Välimeren suunnalla EU:ta.

Tämä jos mikä on valtiollista rosvousta. Ja miksi? Jotta suurpankit ja keskuspankkijärjestelmä eivät (vielä) sortuisi.

Suomeksi; Luvassa on yhä kiihtyvä rahan pako pankeista yksityisten hakiessa omansa pois vielä kun voivat. Ja jossain vaiheessa EU joutuu asettamaan nostorajoituksia, jotka luultavasti koskevat kaikkia EU-maita, myös Suomea ja suomalaisia, estääkseen shokkiaallon välittömän leviämisen Pohjois-Eurooppaan.

Jos teillä on säästöjä etelän pankeissa, kannattaa alkaa nostelemaan niitä sukanvarteen. Eikä se sukanvarsi ole huono vara myöskään pohjoisessa...

Ei kommentteja: