sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

Ydinsota Koreassa - Kristityt "kulttuuri-imperialistit" päävihollisena?

Kun USA tiputti atomipaukkunsa -45 Hiroshimaan ja Nagasakiin, ne sattuivat olemaan sattumalta Japanin ainoat kaupungit, joihin oli Japanin sisällissodan jäljiltä jäänyt kristittyjä. Japanin sisällissodassa 1500-luvulla suurin osa maan kristityistä tapettiin. On jännä sattuma, että heitä jäi henkiin vain Hiroshimaan ja Nagasakiin. Molemmat kaupungit olivat olleet vielä pari sataa vuotta aiemmin kristillis-enemmistöisiä, mutta 40-luvun lopulla Hiroshiman väestöstä enää alle 10% oli kristittyjä. Nagasakissa vielä vähemmän.

Nyt Itä-Aasiaa uhkaa mahdollisesti taas ydinsota. Taas kristityt ovat tulilinjalla. Nimittäin tuoreiden arvioiden mukaan kristittyjen osuus Etelä-Korean väestöstä huitelee jossain 40-60%:n välillä. Kristittyjen osuus väestöstä ylitti 10%:n rajan joskus 60-70-lukujen taitteessa ja 90-luvun puolivälissä kristityjä oli vajaa kolmannes (n. 30%). Tällä hetkellä edes maan kirkkojen edustajat eivät tiedä kristittyjen tarkaa osuutta väestöstä. Suurin osa kristityistä kuuluu vapaisiin protestantteihin. Jäsenmäärältään maailman suurin yksittäinen paikallisseurakunta on Soulissa oleva Yoido Full Gospel Church, jossa on pitkälle yli miljoona jäsentä (ja koska ovat helluntalaisia, nämä eivät siis ole lapsena kirkkoon kastettuja).

Pohjois-Korean hallinto vihaa kristinuskoa perin juurin. Maassa vainotaan kristittyjä pahemmin kuin mitään muuta "toisinajattelijaryhmää". Kristityksi paljastumisesta on rangaistuksena joko kuolemantuomio tai elinkautinen pakkotyöleirillä. Yksi syy tähän on se, että P-Korea kokee Etelä-Korean kristillisyyden olevan suurin kulttuuris-ideologinen syy sille, miksi Koreat eivät voi koskaan yhdistyä fanaattista henkilöpalvontaa valtiouskontonaan pitävän pohjoisen stalinistisen kommunismin lipun alle. Pohjoinen onkin uhonnut, että yhdistyminen onnistuu vain jos "kulttuuri-imperialistit" juuritaan pois, kokonaan, yksi kristitty kerrallaan.

Toistuuko sama kuin edellisellä kerralla, kun atomiaseita käytettiin, mutta tällä kerta "sattuma" onkin tarkoituksellista?

Ei kommentteja: