tiistai 14. elokuuta 2012

Lama ja leikkaukset tulevat varmasti - Älä usko katteettomia lupauksia

Arvoisat kansalaiset, huomio!

Suomen talous on virallisesti luisumassa taantumaan. Käytännössä, ilman velkarahalla pumpattua näennäistä kuplakasvua, olemme reaalitalouden puolesta olleet sellaisessa enempi ja vähempi jo vuodesta 2008.

Edessä on lama, joka kestää tämän hetkisten arvioiden perusteella ainakin jonnekin 2014-15 tietämille, ja EU:n reuna-aleiden kuten Suomen osalta ehkä jopa 2016 saakka. Lama tulee yhtä varmasti kuin kuntavaalit. Muistakaa tämä vaalipuheita kuunnellessanne.

Lama tulee varmasti - Leikkaukset tulevat varmasti. -Kysymys kuuluu vain; Mistä leikataan ja miten paljon? Vauraillakin kunnilla tulee olemaan vaikeaa ylläpitää edes lakisääteiset peruspalvelut - kaikesta muusta joudutaan leikkaamaan.

Jollei hallituksemme syytäisi miljardeja kriisimaiden kautta pankeille, saattaisimme selvitä 90-luvun tilanteen toisinnolla. Nyt meillä on edessämme 1930-luvun talouskriisiin verrattava rytinä.

Kunnissa pitää olla valmis tinkimään kaikesta muusta paitsi inhimillisesti tärkeimmistä asioista. Kaikesta muusta pitää olla valmis tarpeen tullen leikkaamaan, paitsi lakisääteisistä peruspalveluista.

Kärjistäen; Nälkäinen ihminen ei voi syödä teatteria, lapset eivät voi käydä koulua kadulla, ja sairaat tai vahukset eivät saa hoitoa kaupunginpuistossa, olipa luvassa vaikka miten hienoa teatteria, olivatpa kadut miten hyvässä kunnossa tahansa, tai puisto miten hyvin hoidettu hyvänsä. Lisäksi kaupunkilaista ei paljoa lämmitä jos kaupungin johto reissaa verkostoitumassa ympäri maailmaa.

Oulussa tullee pää vetävän käteen, kun kuntaliitoksen myötä on irtisanomissuoja 7 vuodeksi koko henkilöstölle. Ketään ei voida irtisanoa, ja eläkeputken alkupääkin karkaa pian kauemmas. Niin kauan kuin työnnetään pää pensaaseen ja pidetään pyörät pyörimässä lainarahalla, väistämätöntä voidaan lykätä.

Mutta lopulta tulee olemaan pakko leikata toimintamenoista, rajusti. Tullaan luultavasti siihen tilanteeseen, että henkilökuntaa on "töissä" pyörittelemässä peukaloitaan, mutta mitään heillä ei voida teettää, mistä koituisi lisäkustannuksia. Toimintamenoista leikkaaminen tarkoittaa myös tinkimistä katujen, teiden, rakennusten ja muun infran rakentamisesta ja huollosta.

Yleisesti onn syytä olettaa, että jos saksalaiset suostuvat lopulta siine, että EKP laittaa ns. "setelipainon" soimaan rahaliiton ja unionin koossa pitämiseksi, euron käyvä arvo tipahtaa rajusti suhteellisen lyhyen ajan sisällä yli kolmanneksella. Jos taas Saksalaiset sanovat "kiitti meille riitti" ja jättävät rahaliiton, euron arvosta jää jäljelle alle kolmannes.

Näillä oletuksilla, jos työttömyyspäiväraha nyt riittää niukin naukin kuukauden ruokiin, tuon jälkeen pitää paastota joko 1/3 tai 2/3 kuukautta. Muutenkin työttömät, vanhukset, opiskelijat ja köyhät joutuvat vielä etsimään lisäsärvintä puutarhapalstoilta. Tähän kannattaa varautua jo ensi kesäksi.

Älkää uskoko katteettomia lupauksia! Sellaista "populismia" löydätte varmasti hallituspuolueiden suista, mutta ette toivottavasti Perussuomalaisilta, ettekä minun suustani.

Omasta ja Perussuomalaisten puolesta haluan silti toivottaa kaikille suomalaisille hyvää syksyä ja tulevaa vuotta, sekä voimia, jaksamista ja uskoa omaan omaan sekä isänmaamme tulevaisuuteen!

Sen sijaan lamaan syyllisille poliitikoille, pankeille ja rahoituslaitoksille, sekä kriisiin huonosta varautumisesta vastuussa olevalle hallitukselle haluan toivottaa ihan omasta puolestani; Paskaa syksyä.  ;p

T: Veli-Pekka Kortelainen
(ehdolla Oulun kaupunginvaltuuston Perussuomalaisten riveissä)


P.S. Taloustilanteeseen liittyen suosittelen tutustumaan LEAP:in uusimpaan tiedotteeseen, tämän linkin takaa. Maailman taloustilanteen suhteen LEAP on ollut pitkään jyvällä, mutta EU:n suhteen LEAP:n optimismiin ei kannata suoralta luottaa.

Ei kommentteja: