maanantai 25. kesäkuuta 2012

Putin allekirjoitti Makarovin varoituksen - Mites sanoo "asiantuntijat"?

Venäjän presidentti Vladimir Putin pölläytti sitten kunnolla turhat luulot ja lapselliset selittelyt pois median ja turvallisuuspolitiikan asiantuntijoiden suista, allekirjoittamalla Venäjän asevoimien komentajan, kenraali Makarovin taannoisen varoituksen, ja vielä alleviivaamalla (käännös);

"Sanoessaan että Suomi antaa pois oikeutensa toimia itsenäisesti samalla hetkellä kun se liittyy läntiseen sotilasliittoon, Putin lisäsi, että Moskova tulee vastaamaan yhteenkin tähän pohjoismaahan[Suomeen] sijoitetun NATO:n hyökkäysohjuksen käyttöön. [...]

Putin keskusteli myös uhasta, että Suomi militarisoi itsensä NATO:n valvonnan alla, varoittaen, että jos "hyökkäysohjusten käyttö hyväksytään, Venäjä tulee aloittamaan kostotoimet". [...]

"Jos NATO päättää laukaista ohjusjärjestelmät, Venäjä tulee aloittamaan kostotoimet", Putin sanoi [toisti] toimittajille Niinistön kanssa käymiensä keskustelujen jälkeen."


Mitenkähän nyt toimittajat ja asiantuntijat tämän selittävät? Oliko tämänkin vain "Makarovin omaa höperöintiä", "Vanhan kenraalin haikailua YYA-aikoihin", "Venäjän johdon koepallo Niinistölle", tai "Vain testi, mikä on Suomen linja"?

Olisikohan syytä jo tunnustaa, että Venäjän johdon silmissä uusi lehti on kääntynyt historiassa, ja Venäjä nimenomaan pelaa nyt kovaa suurvaltapoliittista peliä, ja on taas alkanut vahtia etupiirirajojaan Kylmän Sodan ajan tyyliin? Uusi varustelukilpa on nimittäin selittelyistä huolimatta käynnissä - ainakin Venäjän toimesta - ja Suomi kuuluu Moskovan näkökulmasta geopoliittisesti "Venäjän takapihaan". Nyt on väännetty niin rautalangasta, että "jokohan tsuhna viimein uskoo?"

Ehkäpä se ei olekaan Venäjän johto, joka haikailee takaisin YYA-aikaan, sillä kyse on nyt kokonaan uudesta kiristyvästä suurvaltapoliittisesta asetelmasta, vaan Suomen johto, joka haikailee takaisin "vanhalle kunnon 90-luvulle"?

Viittauksellaan ohjuksiin Putin tarkoittaa paitsi NATO:n ohjusjärjestelmiä myös Suomen JASSM-liitopommien hankintaa. Ohjuksiahan ne eivät ole, vaikka ehkä retorisesti, ja Venäjällä on vastaavaa arsenaalia itselläänkin enemmän kuin tarpeeksi.

Kyseiset aseet eivät tietenkään nykyisellään ole Venäjälle mikään uhka, mutta jos liitymme NATOon, niin tilanne olisi eri, sillä niiden käyttöpäätös ei enää olisi sen jälkeen Suomen käsissä, kuten ei isommatkaan päätökset laajemman sotilaallisen konfliktin tullen.

Joka tapauksessa odotan innolla, mitä selityksiä arvon asiantuntijat keksivät Putinin lausunnon virtuaaliseksi vesittämiseksi.

Hittolainen kun olisi puolueettomuus ja oma puolustusmäärärahat noin 3% BKT:stä, niin olisi puolustus riittävällä tasolla, eikä tarvitsisi ärsyttää turhaan naapuria höpöttämällä NATO:sta.P.S. Ai niin, asiasta toiseen; Egypti on taas askeleen lähempänä sisällissotaa, kuten olen ennustellut.

Ei kommentteja: