tiistai 15. toukokuuta 2012

Eurooppa - Superlama, jättimäinen deflaatio ja imperiumi

Minulla on huonoja uutisia.

Tiedän, että olette kyllästyneen ennusteisiini ja huonoihin uutisiin, mutta haluan alleviivata asiaa, etteivät tule yllärinä kellekään. Toisaalta, onhan tuo jo aika selvää pidempään asioita seuranneille:

- Kreikka tulee kaatumaan vararikkoon, jäi maa euroon tai ei, mutta se ei vielä kaada eurotaloutta. Kreikan valtio tosin romahtaa konkurssiin, tai niin lähelle konkurssia kuin valtio voi mennä, ja maahan voi tulla vallankumous tai sotilasjuntta, mutta Kreikka ei vielä yksin kaada eurotaloutta lopullisesti jättilamaan.

- Espanjan tulee kaatumaan syliin viimeistään loppukesällä, ja se tulee polttamaan ERVV-roskapankin "palomuurin" tuhkaksi. Espanja tulee sen jälkeen menemään yhteiskunnallisen ja poliittisen sekasorron puolesta Kreikan tietä. Sama tilanne odottaa Portugalia (Portugali voi kaatua joko ennen Espanjaa tai sen jälkeen).

- Italia tulee kaatumaan Espanjan perässä. Arvioni on, että noin 1 - 6 kk Espanjan kaatumisen jälkeen Italia romahtaa (Viimeistään ensi kesään mennessä, todennäköisemmin marraskuun ja helmikuun välillä. Pidempään sitä ei voida viivyttää vippaskonstein). Mitkään palomuurit, vaikka sellaisia olisi, eivät sitä estä ja se kaataa kaikki Euroopan taloudet, erityisesti rahaliittoon kuuluvat maat, superlamaan. Italiassa on harjoitettu "luovaa kirjanpitoa", viilattu taseita, piilotettu ongelmaluottoja, väärennetty tilinpäätöksiä, jne. enemmän kuin Kreikassa, ja tämän paljastuminen tulee olemaan se viimeinen niitti luottamukselle. Maassa on luvassa vielä syvempi taloudellinen, poliittinen ja yhteiskunnallinen kaaos kuin nyt Kreikassa. Italiassa tulee olemaan vielä suurempi vallankumouksen uhka kuin Kreikassa, ja Italia saattaa hajota jopa useaan eri valtioon.

- Italian kaatumisen shokki syöksee Euroopan ohella kaikkien länsimaiden rahataloudet kaaokseen. Shokkiaalto leviää Lontoon ja New Yorkin kautta kaikkialle. Parista viikosta muutamaan kuukauteen talous romahtaa länsimaissa. Tämä tekee selvää myös USA:n taloudesta ja viiveellä dollarin asemasta maailman johtavana reservivaluuttana.

- Kansat maksavat laskun inflaation muodossa; euron käyvästä arvosta häviää lähivuosina vähintään -30%, ehkä jopa puolet (hinnat ja korot nousevat siis rajusti). Myös pieniä pankkeja kaatuu paljon; isommat fuusioituvat ja lopulta vain kourallinen ylikansallisia jättipankkeja hallitsee kaikkien maiden taloutta.

- Luvassa on vuonna 1945 syntyneen USA-johtoisen maailmanjärjestyksen viimeisten jäänteiden romahtaminen, muutamien vuosien viiveelllä, (kuten LEAP nimittää); Maailmanlaajuinen järjestelmäkriisi.

- Ellei tule vallankumouksia ja/tai kansannousuja; Vapaus, itsenäisyys ja demokratia murskataan EU-alueelta ja ne uhrataan vallan ja talouden alttarille. Unioni muuttuu imperiumiksi.

Näin ennustan. Pistäkää mieleen, ja tulkaa v***uilemaan jos mene ennusteet hanuristaniin.

Valitettavasti eurovaltioiden johtajat (EUnuket), Brysselin runkkari-politrukit ja niljakkaat iilimadot Lontoon Cityssä eivät anna rahaliiton hajota, jos se suinkin on heistä kiinni. Tämän vuoksi edessä on massiivinen lama ja massiivinen inflaatio eli jätti-deflaatio. EU:hun ja rahaliittoon on pistetty niin paljon panoksia peliin, taloudellista ja poliittista pääomaa sekä kunnianhimoa, että eliitti olisi valmis mieluummin tekemään vaikka parit kansanmurhat kuin päästämään unionin hajoamaan.

Suomeksi: Ellei tule vallankumouksia tai menestyksellisiä kansannousuja, euromaat ja kansat pidetään ruodussa, vaikka kiväärin piipun yli tähdäten. Tätä silmällä pitäen olen veikkaillut jopa ensimmäistä EU:n tukemaa sotilasjunttaa Kreikkaan. Ja vaikka Kreikan annettaisiin mennäkin, niin suurin osa euromaista pidetään mukana Titanicin kannella vaikka millä hinnalla.

Surillista on, että vaikka tulisi vallankumouksia ja menestyksellisiä kansannousuja, niin rahaliiton ja unionin hajoamisen jälkeen olisi joka tapauksessa edessä jättilama, ja todella kovat ajat vähintään seuraavaksi 10 -20 vuodeksi. Eli vaikka Euroopan kansat voittaisivat itsenäisyytensä, vapautensa ja demokratian, niin oltaisiin kuin heppoisissa pelastusveneissä kylmällä merellä Titanicin uppoamisen jälkeen. Silti se on parempi vaihtoehto kuin rahaliittoon jääminen.

Nimittäin kun rahaliitto siis pidetään kasassa vaikka väkivallalla, on edessä niin levottomat ajat, että valtavien mellakoiden, rähinöiden ja jättilaman koettelema unioni muuttuu harvainvaltaiseksi, keskusjohtoiseksi poliisivaltioksi. Vapaus, demokratia ja oikeudenmukaisuus uhrataan unionissa lopullisesti rahan, vallan ja etuoikeuksien nimessä. Sen jälkeen EU muistuttaa paljon enemmän Kiinaa: keskusjohtoinen eliittipuolueen hallitsema, voimakkaalla turvallisuuskoneistolla kurissa pidetty imperiumi.

Taloudellisesti EU:lla on edessään kaksi vaihtoehtoa: Joko muuttuminen maailmantalouden keskukseksi USA:n taantuessa 2020-luvun alkupuolelle tultaessa, tai taantuminen hyvinvoinnin, turvallisuuden ja tuloerojen suhteen kuin uudeksi Brasiliaksi, tosin kylmemmällä ilmastolla ja ilman luonnonvaroja.

Tällä hetkellä kaikki veikkaavan Kiinan nousua kukoksi tunkiolle, mutta nämä veikkaajat eivät ota huomioon Kiinan kolmea suurinta ongelmaa: ekologisen ympäristön romahdus (juomaveden loppuminen), raaka-aineiden vähyys ja Itä-Aasian talouksien romahduksen shokki Kiinan talouteen (mm. maan asuntokupla on monin verroin pahempi kuin Espanjassa). Japani, Korea ja Taiwan kun romahtavat USA:n perässä. Lisäksi maa joutuu nostamaan palkkoja pitääkseen väestönsä tyytyväisenä ja elvyttääkseen kotimaista kysyntää lännen talouden romahtaessa, mikä tulee merkittävästi heikentämään investointeja ja kysyntää. Nämä vaikutukset yhteensä tulevat iskemään Kiinalle niin paljon takapakkia, että molemmat imperiumit, Eurooppa ja Kiina(+sen völjyyn ajautuvat Itä-Aasian taloudet) tulevat sittenkin lähtemään vähintään "samalta viivalta" kisaan maailmantalouden herruudesta kuluvan vuosikymmenen lopulla.

Surullista on, että Euroopasta voi tulla Kiinan sijaan maailman keskipiste 2020-luvun lopulle tultaessa juuri siksi, että se murskaa alueeltaan demokratian, vapauden, tasa-arvon ja ihmisoikeudet eli muuttuu Kiinan kaltaiseksi imperiumiksi.

2 kommenttia:

Miltton Friidman kirjoitti...

Surullista on, että Euroopasta voi tulla Kiinan sijaan maailman keskipiste 2020-luvun lopulle tultaessa juuri siksi, että se murskaa alueeltaan demokratian, vapauden, tasa-arvon ja ihmisoikeudet eli muuttuu Kiinan kaltaiseksi imperiumiksi.

Heijastelin samanlaista ajattelua blogiviestissäni:

Ruukinmatruuna ja fascismi

jokin aika sitten. Totesin, että "Euroopan malli lähenee Kiinaa".

Muutenkin olen ennakoinut, että EU muuttuu enemmän Kiinan kaltaiseksi autoritariaksi.

Turjalainen kirjoitti...

http://www.talouselama.fi/uutiset/yksi+murhe+on+suurempi+kuin+kreikka+espanja+tai+portugali++se+on+sairas/a2100375

"Kreikka, Espanja ja Portugali ovat joka tapauksessa menetettyjä. ...Suurin murhe on Italia"