maanantai 10. lokakuuta 2011

Venäjän maanostot Suomessa - Strategista varautumista sotaan ja alueen haltuunottoon

Sunnuntaina 9.10 järjestettiin Jyväskylässä PS-nuorten turvallisuuspoliittinen seminaari, jossa muiden aiheiden ohella luennoitiin Venäjän maaostoista Suomessa. Asiasta kertoivat ilmiötä yli kolme vuotta tutkineet vanhempi konstaapeli Asko Hackzell ja insinööri Kalevi Kuorelahti. Myös MTV3 kertoi viime viikolla samasta aiheesta (MOT).

Tutkimusten tulos on yhdistettynä hälyttävä: Venäjä on käytännössä hankkinut omistukseensa maita ja kiinteistöjä lähes kaikkien Suomen lentokenttien, sotilastukikohtien, varikkojen, varalaskeutumispaikkojen, satamien, viestikeskusten ja tärkeimpien laivareittien läheltä.

Tutkijat sanoivat, että ei tarvitse kuin tietää, onko jossain esim. radio- tai telemastoa, varikkoa, varalaskeutumiskaistaa, tms. ja alkaa tutkia lähialueiden maanomistusta, niin törmää outoihin tapauksiin, bulvaaniyhtiöiden hankkimiin autiotiloihin, jne. Bulvaaniyhtiöiden takaa löytyy yleensä joko Baltiaan, Suomeen tai veroparatiiseihin rekisteröidyt yhtiöt, joiden takaa löytyy Venäjän valtiota lähellä olevat tahot.

Näiden yhtiöiden omistajilla on yleensä suorat suhteet Kremliin. Kyse ei siis ole yksittäisten venäläisten yksityishenkilöiden ostamista pienistä tonteista tai kiinteistöistä, vaan isoista, yli 10 hehtaarin maa-alueista ja isoista kiinteistöistä. Yhtiöt ostelevat myös hotelleja, leirintä-alueita ja muuta majoituskapasiteettia, jota ilmeisesti tarvitaan sotilaille. Ero tavanomaisiin turismi- ja matkailu sijoituksiin on, että näissä tapauksissa asialla ovat nämä samat Kremliä ja turvallisuuskoneistoa lähellä olevat piirit.

Osassa paikoissa on valmiina rakennettu tyhjiä varikkohalleja tukipisteiksi. Venäjä valmistautuu siis tohinalla sotaan, ja varsinkin konfliktin alussa tapahtuvaan Suomen alueen sekä sotilaskohteiden haltuunottoon, ettei NATO ehtisi ensin. Tämä noudattaa tutkijoiden mukaan sama strategiaa, jota Venäjä noudatti mm. Georgian sodan alla, ja tekee ilmeisesti myös Baltiassa.

Mitä tekee hallituksemme? Se sanoo ettei ole mitään hätää ja tumputtelee tyytyväisenä NATO- ja EU-kiimassaan.  Virhe. Nato-juna meni jo.  Jos siihen olisi haluttu hypätä, se olisi pitänyt tehdä 90-luvulla.

Nyt on myöhäistä. Jos nyt haluttaisiin paikata edes osa tehdyistä virheistä, pitäisi säätää poikkeuslaki, jolla perutaan kaikki strategisesti arveluttavat maaostot. Puolustusmäärärahat pitäisi yli kaksinkertaistaa toistaiseksi tuleville vuosille ja kertausharjoituttaa kaikki alle 30-vuotiaat ikäluokat seuraavan nelivuotiskauden aikana.  Lisäksi pitäisi joka tapauksessa rakentaa oikeasti valmiudessa olevat valmiusprikaatit. 6-12 tunnin valmiusaika ei riitä, kun venäläiset ehtisivät jo 4-tunnissa Vaalimaalta Helsinkiin. Eli nykyisellään strategisen iskun tullen kukaan olisi oikeasti vastaamassa tuleen, kuten taannoinen Maanpuolustuskorkeakoulun raportti tylysti kertoi.

Toinen vaihtoehto olisi nähdäkseni vain uusi lievennetty YYA. Jos vaikka tekisimme sellaisen; "Me ei ikinä liitytä NATO:on ja te myytte meille jatkossa öljyä ja kaasua -15% kaverialennuksella" -sopimuksen Venäjän kanssa?

Jos emme tee kumpaakaan edellä mainituista, niin edessämme on nykyisen taloudellisen ja geopoliittisen tilanteen huomioiden joutuminen suursodan jalkoihin. Tämän hetkisen arvioni mukaan sellainen on edessä viimeistään 5 vuoden päästä.


P.S. Muistatteko kun taannoin uutisoitiin, miten ulkoministeriö on ulkoistanut viisumien käsittelyn Venäjällä "intialaiselle yritykselle"? No, sen takaa on paljastunut "kansainvälinen sijoitusyhtiö", joka onkin venäläinen, Kremlin miesten bulvaanifirma. Me ollaan käytännössä annettu itänaapurille siis viisumivapaus, suurlähetystö vain lyö leimat niihin papereihin, mitä "intialainen" yhteistyökumppani tuo pöytään.

1 kommentti:

Turjalainen kirjoitti...

Suomi on mielestäni ryssinyt oman turvallisuuspolitiikkansa, ellei sen suuntaa nopealla aikataululla korjata.

Tosiaan en lämpene NATOlle, vaan oma puolustus pitää nostaa sellaiselle tasolle, että se on uskottava konfliktin estämiseksi Suomen osalta. Jos tätä ei tehdä, niin sitten "lievennetty YYA".

Tarvittaisiin pikavauhtia lakimuutos, joka estää maanostot EU:n ulkopuolisilta yhtiöiltä ja kansalaisilta. Lisäksi pitää säätää laki strategisesti tärkeiden maa-alueiden pakkolunastamisesta valtiolle. Pitää perustaa maavalvontarekisteri, johon kootaan keskitetysti tiedot maa- ja infraomistuksista.

Suomen puolustusbudjetti pitäisi nostaa noin kaksinkertaiseksi nykyisestä, perustaa muutama ihan oikea valmiusjoukko, edes pataljoonia (vähintään 80% miehistä koko ajan paikalla alle tunnin valmiudessa). Tämä tarkoittaa sitä, että puoliammatillisiin kärkiosastoihin asevelvollisuudesta tinkimättä.

Pitää perua maamiinakielto, ja uusia varastot.

Pitää säätää laki, että kaikki alle 40-vuotiaat miehet joutuvat kertausharjoituksiin vähintään kahden vuoden välein, ja taata tähän resurssit.

Pitää perustaa lisää vapaaehtoisista koottuja maakuntapataljoonia (vähintään n.4000 miestä ja 8-10 pataljoonaa) koko maahan, ja muuttaa aseiden varastointia siten, että hälytyksen tullen mk-pataljoonan miehet ovat aseissa ja kokoontuneina alle 2 tunnissa. Mieluiten pitäisi säätää laki, joka mahdollistaa heille aseiden ja ammusten säilyttämisen kotonaan (kuten muutkin varusteet).

Lisäksi pitäisi laittaa rannikkopuolustus kuntoon eli rannikkotykistöpatterien uudelleenperustaminen ja -organisointi (tykistö-ja tykistöohjukset) sekä hommata parempi IT-kalusto ja arsenaali.