maanantai 20. syyskuuta 2010

Ruotsi on Itävallan tiellä

Ruotsin poliittinen järjestelmä on näillä näkymin matkalla Itävallan kaltaiseen poliittiseen tilanteeseen, jossa valtapuolueet, Konservatiivit ja Sosiaalidemokraatit ovat jo kahden vaalikauden ajan joutuneet muodostamaan laajan enemmistökoalition - epäpyhän allianssin - estääkseen "äärioikeiston" pääsyn hallitukseen.

Itävallan populisti- ja oikeistopuolueet, Haiderin perilliset, ovat silkalla olemassaolollaan saaneet aikaan sen, että perinteiset suurpuolueet -konservatiivit ja demarit - ovat joutuneet saman pöydän ääreen hallitukseen, voimatta kilpailla keskenään. Näin siksi, että eivät halua hyväksyä vaihtoehtoa, jossa jompi kumpi tai molemmat pienistä oikeistopuolueista pääsisi mukaan hallitukseen.

Itävallassa demarit eivät edes Ympäristöpuolueen avulla ole saaneet vasemmistoenemmistöä parlamenttiin, ja Ympäristöpuolue ei halua tehdä yhteistyötä konservatiivien kanssa. Näin ollaan jouduttu tilanteeseen, joka olisi verrannollinen siihen, jos Britanniassa Konservatiivit ja Labour suostuisivat samaan hallitukseen.

Tämä luonnollisesti on turhauttanut kansaa, ja halvaannuttanut perinteisesti kahteen kulissiin perustuvan kahden suuren puolueen järjestelmän. Lisäksi se on johtanut populistien ja vihreiden äänimäärien kasvuun, mikä entisestään on syventänyt ja katkeroittanut konservatiivien ja demarien pakkoavioliittoa.

Ellei oikeistokoalitio suostu Ruotsissa tekemisiin Sverigedemokraternan kanssa, ollaan vastaavassa tilanteessa kuin Itävallassa. Demarien ja Oikeistokoalition yhteishallitusta ei ole luvassa, mutta maahan tulee halvaantunut vähemmistöhallitus. Siinä tilanteessa demarit joutuvat toisaalta tukemaan oikeistohallitusta pitkin hampain, mutta toisaalta hallitus ei kykene ajamaan läpi omaa ohjelmaansa.

Oikeassa demokratiassahan hallitus kuuntelisi kansaa, ja tässä tapauksessa oikeistopuolueiden pitäisi ottaa lusikka kiltisti kauniiseen käteen ja hakea yhteyttä Sverigedemokraternaan. Mutta Ruotsihan ei ole oikea demokratia, eikä oikein Itävaltakaan.

Tästä syystä Ruotsi saa ramman hallituksen, minkä se toisaalta kyllä ansaitseekin.

Ei kommentteja: