tiistai 14. syyskuuta 2010

ESS: Pohjavesivarat vaarassa

Kuten kirjoittelin asiasta jo viime talvena, Suomen pohjavesivarat on vaarassa virrata ulkomaiseen omistukseen. Tuolloin allekirjoittaneelle naureskeltiin oikein urakalla. Asiasta urkeni kuitenkin julkisuutta, jonka seurauksena aihe on nostettu pöydälle. Alla heinäkuulta oleva uutinen:

"Suomalainen pohjavesi voi virrata ulkomaille

Maanomistaja ei omista maansa alla virtaavaa pohjavettä. ESS/Arkisto Toisin kuin joissakin muissa maissa, maanomistus ei takaa Suomessa alueella olevien pohjavesien omistusta.

Myös uudistuvassa vesilaissa säilyy pakkopykälä, joka mahdollistaa vedenottoluvan saamisen vastoin maanomistajan tahtoa yksityiselle maalle.

Pakkopykälää on tähän saakka sovellettu lähinnä kunnallisen vedenoton turvaamiseen.

Joukko tulevista uhkakuvista ja vesilain uudistamisesta huolestuneita kansalaisia onkin perustanut internetin adressit.com sivustolle vesivarojen "ulos liputtamista" vastustavan vetoomuksen. Suomen pohjavesien pelätään virtaavan lain porsaanreikien kautta ulkomaille.

Toisin kuin adressin liikkeellelaittaja väittää, Suomen laeissa ei kuitenkaan ole varsinaisia porsaanreikiä, joilla vettä voitaisiin kikkailla ulkomaiseen omistukseen. Ulkomainen yritys voi saada pumppausluvan täysin laillisesti, normaalin lupamenettelyn avulla.

Isoja monikansallisia pumppaus- ja jatkojalostushankkeita ei toistaiseksi ole tiedossa, mutta maailman vesivarojen ehtyessä kiinnostus Suomeen kasvaa.

Suomalaisille yrityksille useamman sadan kuution ottolupia on jo myönnetty eteläisessä Suomessa.

- On ollut myös tapauksia, joissa lupia on myönnetty vastoin maanomistajan tahtoa. Tällainen lupa tosin edellyttää, että hyödyt ovat haittoja suuremmat ja että maanomistajalle maksetaan kohtuullinen korvaus, kertoo esittelijä Lea Siivola Etelä-Suomen aluehallintokeskuksesta."

Kulisseissa puhutaan myös mm. Metsähallituksen yhtiöittämisestä, valtion metsien siirtämisestä tämän yhtiön omistukseen, ja sen jälkeen yhtiön myynnistä, myös ulkomaiseen omistukseen. Näin kansallisvarallisuus yksityistettäisiin ja ulkoistettaisiin, pois omistajiltaan, eli meiltä suomalaisilta.

Enpä yllättyisi.

Ei kommentteja: