lauantai 29. toukokuuta 2010

Rautalangasta: Tämän vuoksi rahajärjestelmä romahtaa

Suosittelen lukemaan Henry Björklidin blogia:

------------------------------

"Seuraava kusetus - oletko valmis? Osa II

Taloussanomien artikkeli viime sunnuntailta 23.5.2010
”Keskuspankit tilastoivat omiin rahamääreisiinsä ”oikean” rahan lisäksi ainoastaan osan kaikista mahdollisista luotoista. Sen sijaan varsinaisen pankkijärjestelmän ulkopuolella vellova ”korvikeraha”, kuten luottoarvopaperit ja varsinkin johdannaissopimusten luoma likviditeetti, puuttuu virallisista rahatilastoista.”

Independent Strategyn mukaan kaiken erityyppisen likviditeetin määrä on parin viime vuosikymmenen kuluessa kasvanut räjähdysmäisesti. Kaikkein eniten on kasvanut johdannaissopimuksin luotu ”virtuaaliraha”.
Käteistä ja muuta ”oikeaa” rahaa oli vuonna 1990 nelisen prosenttia maailman silloisesta bkt:stä, eli vajaat tuhat miljardia dollaria.


”Korvikerahaa”, kuten pankkiluottoja, arvopaperimuotoisia luottoja ja johdannaissopimuksin synnytettyä likviditeettiä oli parikymmentä vuotta sitten liikkeessä yhteensä hieman alle 30 000 miljardia dollaria.”
Parin vuosikymmenen aikana maailman bkt on kasvanut noin kaksinkertaiseksi.
”Oikean” rahan määrä on vähän yli viisinkertaistunut.
Erityyppisiin luottoihin perustuvan ”korvikerahan” määrä on noin 25-kertaistunut.”
 

Oikeaa rahaa mailmassa on kuusi (6) trillioonaa dollaria. Spekulaatiivistä, johdannaissopimuksin luotua likviditeettiä, eli ”korvikerahaa”, ”huomenna luvattua bittirahaa”, eli ”ilmasta luotua rahaa” on lähes 750 trillioonaa.
 

Vertaa näitä summia.
 

Höpörahaa on liikentessä yli satakertainen määrä!

”Näillä mennään - ja näillä pelataan - kasino on avattu!


Taloussanomat jatkaa:
”Independent Strategyn mukaan maailmantalouden eri osissa on parhaillaan niin paljon erityyppisiä velkavastuita, että käsillä on taloushistorian mittavin velkakupla.
Vielä tämänkertaisesta velkakuplasta ei ole alkanut purkautua kuin yksityinen velka, mutta julkisen talouden nopea velkaantuminen on pitänyt koko kuplan kasvussa.”

Ikävää, etten löytänyt asiaa valaisevaa videoa, mutta kaikessa yksinkertaisuudessaan homma menee näin:
  1. Teollistumisen alussa oli palkka joka kulutettiin, jolloin voitiin tuottaa lisää tavaraa myyntiin.
  2. Sotien jälkeen ongelmana oli jatkuva ylituotanto, jolloin keksittiin antaa ihmisille luottoa, jolloin ihmiset kuluttivat lisää, jonka seurauksena tuotettiin yhä enemmän automaatio-osuuden kasvaessa. Palvelualat kasvoivat voimakkaasti.
  3. Kun kuluttajat oli luototettu ’tappiin’, ja velkaa piti työntää ulos, alettiin antamaan luottoja yhä heikommilla vakuuksilla. Tämä tuotti kuitenkin ongelmia, jolloin finanssijärjestelmä aina välillä yskähteli.
  4. Valtiot alkoivat kasvattaa luottoja, joita sitten käytettiin ”kysynnän kasvattamiseen”, ja tämä tie on nyt monen maan osalta kuljettu loppuun.
  5. Seuraavaksi käydään IMF ja Maailmanpankin ”valssauslaitos”-ohjelman läpi, jolloin viimeisetkin mehut puristetaan kohdemaasta. Tästä myöhemmin lisää.
  6. Nyt kaikki ovat velkaa kaikille ja loppupeleissä voimakkain, rikkain osa ostaa kaikki saatavansa pilkkahintaan.
Suomi on nyt 4. etapissa. Jykä on ottanut niin paljon velkaa, että oikein hirvittää."
Allekirjoitan jokseenkin täysin nuo Björklidin arviot.

Ei kommentteja: