torstai 2. huhtikuuta 2009

Maailmantalouden ja USA:n kohtalo sinetöidään tänään Lontoossa

G-20 maiden johtajat kokoontuvat tänään Lontoossa etsimään ratkaisua maailmantaloutta uhkaavan laman torjumiseksi. Tähän mennessä esiin tulleet ehdotukset, YK:n työryhmän raporttia lukuun ottamatta, ovat kuitenkin vain hapuilua pimeässä. YK:n työryhmä ehdotti toissa viikolla ratkaisuksi talousongelmaan uutta laskennallista viitevaluuttaa dollarin sijasta, eli tarkemmin sanottuna 90-luvun ECU:n tyyppista valuuttakoria, eli GLOBO:a jossa kaikki maailman valuutat olisivat edustettuna. Näin voitaisiin käyttää viitevaluuttana näiden valuuttojen yhteistä laskennallista arvoa.

YK:n työryhmä oli oikeilla jäljillä. Samaa mieltä on LEAP. Nimittäin mikään vähempi kuin dollarista luopuminen ei voi pelastaa maailmantaloutta suistumasta koko taloushistorian tähän mennessä pahimpaan lamaan. Jos maailma pitää kiinni dollarista, se uppoaa USA:n mukana. Jos maailma luopuisi käyttämästä dollaria viitevaluuttana (mm. öljykaupassa), vain USA romahtaisi, mutta muu maailma voisi taloutensa puolesta päästä kasvu-uralle jo ehkä ensi vuonna.

USA, maailman ainoa supervalta, ei kuitenkaan tule missään olosuhteissa suostumaan siihen, että muut hylkäävät dollarin. Näin siksi, että niin kauan kuin maailma nojaa dollariin, muiden on pakko tukea ja luotottaa USA:n syöksyssä olevaa taloutta lainoin. Dollari valuuttana olisi jo vessapaperia ilman, että koko muu maailma on pakotettu käyttämään sitä. Jos muu maailma hylkäisi taalan, Dollari muuttuisi lähes arvottomaksi, ja USA romahtaisi tavalla, joka olisi seurauksiltaan lähes verrannollinen Neuvostoliiton romahdukseen.

Syy miksi maailma ei uskalla luopua dollarista, ja pelastaa samalla globaalia taloutta, on USA:n mahtiasema, jonka takeena ovat ydinaseet. Sen takia USA:lla on valta pakottaa muut pitämään kiinni dollarista viitevaluuttana. Tshekin vasta eroamaan joutunut pääministeri Mirek Topolanek oli oikeassa viime viikolla EU-parlamentissa pitämässään puheessa sanoessaan, että Obaman elvytyspaketti-linja on tie helvettiin. USA yrittää pakottaa muutkin maat pitäytymään vain rahoituksen lisäämisessä, eli lisärahan liikkeelle laittamisessa, mikä on, kuten olen aiemmin kirjoittanut, vain väliaikainen helpotus ja tulee pahentamaan seurauksia. Tästä ei kuitenkaan ilmeisesti ole, Topolanekin saaman palautteen valossa, korrektia puhua, ainakaan EU-parlamentissa.

Dollarista luopuminen ennen USA:n talouden täysromahdusta ei siis onnistu, koska niin kauan kuin suinkin mahdollista, USA pakottaa kynsin hampain muut pitämään siitä kiinni. USA on kulkenut liian pitkälle tuhon tiellä, eikä sillä ole enää keinoja estää oman taloutensa ja sitä myötä supervalta-asemansa romahdusta. Sillä on kuitenkin voimaa estää muuta maailmaa hylkäämästä sitä luopumalla dollarista, ennen kuin on liian myöhäistä. Tästä syystä uskon, että G-20 kokous Lontoossa epäonnistuu yrityksessään pelastaa maailman talous.

Tie helvettiin on auki; kuilu on edessä, mittarin näyttää kahtasataa, jarrut eivät toimi ja Uncle Sam estää muita hyppäämästä kyydistä.

Ei kommentteja: