sunnuntai 19. huhtikuuta 2009

LEAP: Kansainvälinen rahajärjestelmä romahtaa kesän loppuun mennessä - Edessä todellinen superlama!

Laboratoire European Anticipation Participation (LEAP) ennustaa uusimmassa raportissaan, että kansainvälinen dollariin nojaava rahoitusjärjestelmä romahtaa tulevan kesän loppuun mennessä:

"Summer 2009: The international monetary system’s breakdown is underway

LEAP/E2020 has therefore no doubt that Beijing is now (3) constantly striving to find the means of disposing of, as early as possible, the mountain of « toxic » assets which US Treasuries and Dollars have become, keeping the wealth of 1,300 billion Chinese citizens (4) prisoner. In this issue of the GEAB (N°34), our team describes the “tunnels and galleries” Beijing has secretively begun to dig in the global financial and economic system in order to escape the « dollar trap » by the end of summer 2009. Once the US has defaulted on its debt, it will be time for the « everyman for himself » rule to prevail in the international system"

Leapin mukaan Kiina on odotetusti päättänyt mieluummin pelastaa omasta taloudestaan sen mitä pelastettavissa on, mieluummin kuin jatkaisi Amerikan ahterin turvaamista tilanteessa, jossa jokainen tajuaa, että maailmassa on juuri alkanut USA:n romahdus ja geopoliittinen peli; taloudellisen ja strategisen vallan uusjako.

Toisin kuin ulos yritettiin näyttää, Lontoon G20 kokouksessa paljastui maailman taloudelliset valtapoliittiset jakolinjat:

"The Americans and British (followed by a compliant Japan) desperately tried to preserve their capacity to maintain control over the global financial system, freezing or diluting any significant reform granting more power to the other players, but in fact no longer powerful enough to enforce their aims."

G20 kokous siis tosiasiassa epäonnistui. LEAP:n mukaan Euroopalla olisi nyt vihoviimeinen tilaisuus, tuhannen taalan paikka (alle 6 kk aikaa), estää maailmaa ajautumasta 10-vuotiseen superlamaan, jos heillä olisi rohkeutta sanotua irti USA-Britannia-Japani -akselista, ja muodostaa uusi globaali valuuttakori-reservijärjestelmä (GLOBO) Kiinan, Venäjän, Brasilian ja muiden kanssa:

"The Europeans can be held accountable if, in the remaining small window of opportunity (less than 6 months now), they fail to undertake the necessary steps to avoid a 10 year-long tragic crisis (8). Indeed they have the technical know-how that can help to create an international currency based on a basket of the world’s most important currencies, and they know which political approach is required to best combine the various strategic interests of a group of countries whose currencies would comprise the new international reserve currency. Unfortunately, EU leaders (namely Eurozone ones) clearly seem unable to face their responsibilities today, as if they preferred to let the Western system break down (though claiming the contrary) rather than fight to turn it into a bridge leading to a new global system."

USA:n talouden totaalinen romahdus on näin ollen väistämätön, ja edessä tulevan kesän loppuun mennessä, kuten LEAP ennusti jo viime vuonna:

"US default will take at the end of summer 2009, a US default which can no longer be concealed concealable from this April (most taxes are collected in April in the US) onward (10). The perspective of a US default this summer is becoming clearer as public debt is now completely out of control with skyrocketing expenses (+41%) and collapsing tax revenues (-28%), as LEAP/E2020 anticipated more than a year ago."

Ja tässäpä uutisia kotimaasta. Keskustan kansanedustaja Markku Uuspaavalniemi antaa hälyttävän varoituksen suomalaisille Kalevan uutisessa:

"Laman ennustanut Uusis synkistelee

Matikkanero näppäilee työhuoneessaan eduskunnassa tietokonetta. Ruudulle ilmestyy käppyröitä, jotka osoittavat kansalaisten velkataakan kasvaneen äärirajoille. Toinen tilasto osoittaa, että pankit kyllä antavat edelleen luottoja, etenkin ulkomaille. Tästä huolimatta poliittiset päättäjät haluavat turvata pankkien luotonantoa jättimäisillä tappiotakauksilla.

Pitkänhuiskea numeromies ei usko nykyisen rahoitusjärjestelmän eikä ylipäänsä velkavetoisen talouden kestoon.

"Vaikka tätä ei saakaan sanoa, tavallisen tallettajan kannattaisi ottaa talletukset pankista ulos. Sukanvarsi on turvallisempi paikka", sanoo tekniikan ylioppilas ja kansanedustaja Markku Uusipaavalniemi (kesk.). [...]

"Taloustilanteestamme on annettu liian ruusuinen kuva. Talousennusteiden laatiminen pohjautuu valitettavasti yksinomaan niihin taloustieteiden oppeihin, jotka eivät ole tähän mennessäkään pystyneet ennustamaan taantumaa", jyrisi Uusipaavalniemi joulukuussa 2007 eduskunnassa, kun hallitus esitteli valtionyhtiöiden myyntivaltuuksia koskevaa lakia. [...]

Asuntoveloilla luotiin kupla

Uusipaavalniemen ajattelun punainen lanka kulkee velalle rakennetun talouden kritiikissä. Pitkillä ja halpakorkoisilla asuntolainoilla on luotu talouskupla. Talouskasvu, kansalaisten parantunut elintaso, on perustunut suureen rahamäärään, velkarahaan.

"Eihän se haittaisi, jos velkaantuminen ei nostaisi hyödykkeiden hintoja, mutta kun asuntojen hinnat ovat kasvaneet samassa syklissä. Otetaan hillittömiä lainoja, jotka ovat tulevien vuosien ostovoimasta pois."

Ja kun kyse on kansalaisten ostovoiman hiipumisesta, se iskee lopulta kansantalouteen, joka sekin alkaa hiipua. Uusipaavalniemen laskelmien mukaan asuntoluottojen kymmenen miljardin lisäys vuodessa ei vain voi jatkua samaa tahtia, vaikka työttömyys pysyisi kurissa.

Kun lainojen kymmenen miljardin kasvu hyytyy vaikkapa kolmen miljardin kasvuun, se tietää markkinoiden rahamäärään seitsemän miljardin lovea. Kolmen miljardinkin lisäys asuntolainoissa tarkoittaa keskimäärin 100 000 euron lainoja sille ikäluokalle, jolle velat ovat kasautuneet. Näin on Uusis laskenut.

Kasvu siis katkeaa väistämättä. Uusipaavalniemen mukaan lainakasvun katto näkyi siinä vaiheessa, kun pankit alkoivat kaupata 30 vuoden lainoja ilman vaatimusta omarahoitusosuudesta. Näin ronskit lainat eivät hirveästi houkutelleet ja lainaan perustunut rahamäärän kasvu katkesi.

"Se raha lähtee jostain sieltä ketjusta pois. Jos vaikka rakennustarvikkeita ostetaan seitsemällä miljardilla vähemmän, niin kyllä se tuntuu", Uusipaavalniemi todistelee lainarahan hyytymisen vaikutuksia reaalitalouteen.

Espanjan-tauti iskee Suomeen

Kuinka suuri on sitten tämä velkavetoisen talouden aiheuttama kupla? Uusipaavalniemi täräyttää pöytään karuja lukemia. Asuntoneliön järkevä keskihinta olisi 500 euroa, kun esimerkiksi pääkaupunkiseudulla neliöhinnat kipuavat pahimmillaan 4 000 euroon. Rakennustarvikkeiden hinta pitäisi puolestaan pudota murto-osaan nykyisestä.

Tätä ei kuitenkaan tue tieto, että Suomessa asuntojen hinnat ovat pitäneet muita EU:n reunamaita paremmin kutinsa. Uusipaavalniemi vakuuttaa, että tilastot laahaavat perässä. Suomessa nähdään hänen mukaansa sama ilmiö, joka on jo päällä vaikkapa Espanjan aurinkorannoilla, jossa hinnat ovat pudonneet kymmeniä prosentteja.

"Asuntojen hinnat tulevat Suomessa vielä puolittumaan nykyisestä", Uusipaavalniemi ennustaa.

Tämäkään skenaario ei riitä lamaennustajalle. Uusipaavalniemi huomauttaa, että euroalueen asuntoluotot ovat vain noin neljännes kaikista euroalueen lainoista. Hän näyttää käppyrää, jonka mukaan lainojen kokonaismäärä euroalueella oli viime vuonna 18 000 miljardia euroa, josta asuntoluottoja oli 4 000 miljardia euroa.

"Suuri osa yritysluotoista on vakuudettomia. Millaisia pommeja on esimerkiksi kauppakeskuskiinteistössä maailmalla?" Uusipaavalniemi maalailee.

Ja kun tilauksesta tv-uutiset kertovat torstaina, että USA:n suuri kauppakeskuksiin sijoittanut kiinteistöyhtiö ajautui konkurssiin.

"Meidän ei pidä maksaa pankkien hölmöilyistä. Ne ottavat riskejä, kun tietävät, etteivät joudu loppupelissä maksumiehiksi."


Sic transit gloria mundi

4 kommenttia:

Timo kirjoitti...

Mitä kesän lopussa sitten on tapahtumassa, joka katkaisee kamelin selän? Jenkkien julkisen talouden kassakirstusta loppuu likvidiraha totaalisesti? Jotain jättivelkoja erääntyy maksuun?

Ebe kirjoitti...

Timo, joku jossain sanoin että nyt bailout:eihin kaadetut biljoonat tulevat - viiveen jälkeen - kiertoon, aiheuttaen superhyperinflaation - And it all comes crumbling down.

Turjalainen kirjoitti...

Hyperinfla:

Liikenteessä oleva raha n. 1000 mrd$ vs. pumpattu raha ja reservit n. 5000 mrd$ -> vajaa 600% dollari-inflaatio.

Unknown kirjoitti...

Ja toinen ongelma liittyy siihen että tähän mennessä tuo inflaatio on voitu välttää sillä että dollarimerkkiset velkakirjat ovat kelvanneet Kiinalaisille, koska he ovat saaneet samat rahat takaisin myymällä halpoja kulutushyödykkeitä jenkeille. Nyt Kiina on LEAPin(kin) mukaan lakannut ostamasta bondeja -> rahaa ei virtaa enää jenkeille.
Lisäksi tulee sama ongelma kuin meille täällä: yhteisöverot (yritysten maksamat verot) romahtavat, kun ei ole verotettavaa tuloa.