tiistai 14. huhtikuuta 2009

Kiina koittaa venkoilla irti dollarista - Miten käy Japanin?

Talouskriisin todellinen suurkärsijä tulee olemaan Itä-Aasia, erityisesti USA:sta ja Pohjois-Amerikan viennistä riippuvaiset taloudet. Huolestuttava merkki on Kiinan reagointi:

Linkki

"Kiina myi tammi-maaliskuussa voimakkasti Yhdysvaltain valtion velkakirjoja. Kiinan keskuspankin julkistamien tilastojen mukaan ulkomaisten velkakirjojen määrä oli vuoden ensimmäisellä neljänneksellä alimmalla tasollaan kahdeksaan vuoteen. [...]

Kiinan myynti-innon taustalla on maan huoli Yhdysvaltain talouden kehityksestä ja halu irtaantua voimakkaasti kasvaneesta riippuvuudestaan Yhdysvaltain taloudesta.

Yhdysvaltain rajusti velkaantunut kansantalous on tukeutunut suurelta osin juuri Kiinan haluun ostaa yhdysvaltalaisia velkakirjoja. Ekonomistien piirissä on vallinnut pelko siitä, että Kiina vähentäisi rahan pumppaamista Yhdysvaltoihin. [...]

Eräiden arvioiden mukaan kiinalaiset sijoittajat ovat siirtäneet runsaasti varoja ulos Kiinasta, koska he ovat pelänneet talouslaman aiheuttaman työttömyyden johtavan sisäisiin levottomuuksiin. Rahat ovat päätyneet Yhdysvaltain sijasta kuitenkin mm. Hongkongiin.

Kiinan on arvioitu myös toipuvan taloustaantumasta muita maita nopeammin. Tästä on seurannut tuonnin lisääntyminen Kiinaan, mutta viennin hiipuminen. Tällöin Kiinassa ei ole ollut aiemmassa määrin varoja sijoitettavaksi ulkomaille."

Kiina, joka tulee olemaan yksi tämän talouskriisin tulevista strategisista suurvoittajista, pyrkii siis eroon valtavasta dollaritaakasta ja jenkkiriippuvuudesta, hitaasti mutta varmasti. Jos/kun Kiina hylkää taalan, mikään ei enää voi estää USA:n talouden totaalista romahdusta. Kiina ei kuitenkaan voi suoraan lykätä valtavia taalavarantojaan USA:han, sillä se kiihdyttäisi dollarin inflaatiota, vaan lykkää ne naapuriensa riesaksi:

"Singaporesta tulossa Aasian pahin ongelmatalous

Singaporen itsenäisyyden ajan pahin talouskriisi on muodostumassa pelättyäkin syvemmäksi, ilmenee maan kauppa- ja teollisuusministeriön julkaisemista luvuista.[...]

Laskussa olivat kaikki elinkeinosektorit. Pahimmin kärsi kuitenkin elektroniikka- ja muu tehdasteollisuus, sillä vienti taantuman tainnuttamille suurmarkkinoille Yhdysvalloissa ja Japanissa ei vedä."

Milloinkahan Japani alkaa upota? Japanilaisia on vain 120 miljoonaa, mutta he ovat lainoittaneet kolmasosan kaikesta amerikkalaisten velasta, ja maan talous elää pääasiassa viennistä USA:han. Japanin ongelmat ja niiden syyt ovat siis samat kuin Singaporella, mutta paljon suuremmassa mittakaavassa. Olenkin sanonut, että jos pitää nimetä jokin suuri talousmahti USA:n lisäksi, joka tulee kärsimään pahiten alkaneesta superlamasta, niin se on Japani (muiden Itä-Aasian taloustiikereiden ohella).


Ei kommentteja: