keskiviikko 11. helmikuuta 2009

Dollarin hyperinflaatiota odotellessa - Liberty Dollarin kohtalo

Nyt se sitten on alkanut.

Yhdysvaltain dollarin lopun alku nimittäin.


"Yhdysvallat käy ”kahden rintaman sotaa”: Fed lainaa jopa 1 000 000 000 000 dollaria

Yhdysvaltain uusi hallitus nostaa keskuspankki Fedin ongelmissa oleville yrityksille suunnattua lainantakausta ja tukia 200 miljardista jopa biljoonaan dollariin.

Valtiovarainministeri Timothy Geithner sanoi tiistaina, että hallitus aloittaa ”kahden rintaman sodan” taistellakseen taantumaa vastaan.

- Taloutemme keskeiset osat ovat vaurioituneet. Sen sijaan, että taloutemme taistelisi lamaa vastaan, se ruokkii sitä, Geithner sanoi uutistoimisto AP:n mukaan. [...]

Yhdessä Obaman elvytyspaketin kanssa nämä kaksi tukiohjelmaa voivat maksaa yhteensä jopa kaksi biljoonaa dollaria.

- Vaikka hintalappu on valtava, vielä pahempaa olisi jos koko talousjärjestelmämme romahtaisi, Geithner sanoi."

Sillä lailla. USA jatkaa Zimbabwen näyttämällä tiellä. Suomeksihan tämä tarkoittaa että keskuspankki FED painaa liikkeelle 1 000 miljardin dollarin arvosta lisää rahaa lainatakseen tämän summan yrityksille. FED on tehnyt näin jo vuosikymmenet, joten todellisuudessa dollarin inflaatio siis jatkuu. Tässäpä käyrää ja lukuja, jotka kuvaa USA:n liikkeelle laskeman rahan määrän massiivista kasvua: [Linkki] ja [Linkki]

Tosiasiahan on että yksittäisen rahayksikön arvo laskee sitä mukaa kun lisää rahaa lasketaan markkinoille, mikäli reaalitalous ei kasva vähintään samaa tahtia. Se, että rahanpainamiseen valtuutettu yksityinen pankki eli FED syytää vihreitä paperilappusia liikkeelle ei merkitse mitään varsinaisen pääoman tai romahtaneiden roskaluottojen arvojen kannalta.

Eihän ne paperilaput ole yhtään sen enemmän arvoisia kuin mitä osaa ne valtion varoista edustaa. Esimerkki: Yhdellä amerikkalaisella on taskussaan 100 dollaria. FED tuplaa liikkeellä olevan rahan määrän. Seuraus: taskussa olevan satasen arvo puolittu. Pahinta kuluttajan kannalta on se, että liikkeelle lasketulla rahalla on arvoa nyt, mutta sitä mukaa kun raha kiertää kulutuksen kautta, sen arvo romahtaa. Kun tuo massiivinen dollariruiske alkaa näkyä kuluttajan kukkarossa puolen vuoden viiveellä, ollaan pian Zimbabwen meiningissä. USA ja dollaripohjainen länsimainen finanssijärjestelmä on siis tuomittu tuhoon, kuten LEAP ennusti jo viime vuonna.


Paluu kultakantaan? - Liberty Dollarin kohtalo

Kuten kaikkien pitäisi tietää, Dollarin arvo ei ole enää sotien jälkeen ollut sidottu kultaan, ei edes osittain, kuten vielä 70-luvun alkuun asti oli. Kultaan sidotun valuutan arvo voidaan määrittää jokseenkin tarkasti. Setelithän olivat alunperin vain vekseleitä (Mitä perua esim. saksan kielen sana "Wechsel" tarkoittaa edelleen seteliä), joiden takeena oli kulta. Seteleissä luki, että keskuspankki on valmis lunastamaan liikkeelle laskemansa setelin tietyllä määrällä kultaa. 70-luvun alussa USA irtisanoutui yksipuolisesti kultakannasta, jonka jälkeen koko länsimainen talous on tavallaan roikkunut ilmassa, sillä sen pohjana on ollut vain luottamus USA:n talouteen kullan arvon sijasta.

Parisen vuotta sitten joukko amerikkalaisia yrityksiä ja toimijoita yritti pelastaa USA:n lamalta luomalla yksityisen rahan joka on sidottu kullan hintaan, syntyi Liberty dollar. Kun USA:n dollari koki inflaatiota, Liberty Dollarin kannatus nousi niin paljon että jotkut Wall Martit alkoivat hyväksyä rahan maksuvälineenä. Liberty dollarin räjähtävällä nopeudella kasvava suosio sai valtion hälytyskellot soimaan: yksityinen valuutta uhkasi syrjäyttää USA:n dollarin. Seurauksena oli, että FBI ja NSA takavarikoivat Liberty Dollarin kultavarannot ja oikeus tuomitsi tällä yksityisellä rahalla tapahtuvan vaihtokaupan laittomaksi. Liberty Dollar olisi voinut pelastaa USA:n, mutta tämän ei annettu tapahtua.

http://www.libertydollar.org/


Rahajärjestelmän tulevaisuus: Osittain reaaliarvoon sidottu valuutta?

Täysin kultakantaan sidottu valuutta on maailmantaloudessa mahdoton, koska koko maailmassa ei ole tarpeeksi kultaa ja muita jalometalleja paisuneen maailmantalouden tarvitseman valtavan valuuttamäärän takeeksi. Mutta osittain kultaan sidottu valuutta voisi taata rahalle jonkinlaisen pohja-arvon, jota alemmas inflaatio ei voisi edetä, ei edes totaalisessa luottamuspulassa.

Mielestäni Suomen valtion (tai EU:n?) pitäisi laskea liikkeelle oma, osittain suoraan kansallisomaisuuteen ja metallivarantoihin sidottu valuutta, jolla on tietty perusarvo. Tämän päälle tulisi valuuttapörssin kautta mahdollisesti vielä lisää luottoarvoa kaupan mukana. Nykyisinhän valuutan arvo perustuu yksinomaan luottamukseen ja rahan markkina-arvoon suhteessa toisiin valuuttoihin. Osittain jalometalleihin sidottuna valuutan arvosta vain osa olisi suhteessa muihin valuuttoihin, mutta rahakannan pohja olisi sidottu konkretiaan.


P.S.

Suosittelen kaikkia lukemaan kaverini Jani Karjalaisen "rautalangasta"-tyylisen analyysin rahajärjestelmästämme ja sen toiminnasta:

Lainaus:

"Nykyään meillä on käytössä niin sanottu fiat-valuutta (fiat: eng. 'on command', suom. käskystä/tilauksesta). Tämä tarkoittaa sitä, että kun joku taho haluaa lainata rahaa, pankki naputtelee kyseisen tahon tilille lisää nollia - kätevää! Ennen siis rahaa luotiin vastaamaan jo olemassa olevaa varallisuutta kun taas nykyään rahaa tehdään aina kun joku sitä haluaa. Tästä syystä joka ikinen olemassa oleva rahayksikkö on syntynyt velkana!

Ajatellaan että Jani haluaa lainata 10 000 euroa pankista.
1 ) Jani pistää vaatteet päälle, starttaa riisikuppinsa ja päräyttää Osuuspankin pihaan.
2 ) Jani kertoo pankin tädille että pitäisi saada rahaa uuteen hilavitkuttimeen.
3 ) Pankin täti naputtelee Janin tilille kirjauksen +10 000.
4 ) Uutta rahaa on syntynyt, nimittäin lainattua rahaa ei siirretty mistään, se luotiin.

Käytännössä kaikki raha luodaan velkana, eikä se itsessään kaada maapalloa, mutta kun velassa on korko. Millä velan korko maksetaan? Rahalla joka on luotu samalla tavalla kuin itse velkakin - velaksi. Tästä syystä liikkeellä olevan rahan määrä paisuu ja keskuspankki on tämän järjestelmän tirehtööri - se hallitsee korkotasoa, jolla määritellään rahan hinta (miten kallis korko milloinkin). Kun tämä on sanottu, ei tarvitse olla tiedemies huomatakseen että inflaatio on rakennettu tähän järjestelmään - se ei ole vika tai häiriö järjestelmässä, se on ominaisuus."

Ja:

"Tästä johtuu myös se, että nykyisessä järjestelmässä on aina olemassa osa porukasta joka ei selviä veloistaan - eiväthän he voikaan! Tästä saadaan johtopäätökseksi se, että myös köyhyys on polttomerkitty nykyiseen rahajärjestelmään. Yksinkertaisesti raha jonka arvon takeena on vain toinen raha ei toimi."EDIT: Lisäys 14.2. Katsokaapa tämä video


1 kommentti:

Paron kirjoitti...

Oletko lukenut Raamatusta seuraavaa ennustusta rahapolitiikasta ilmesyskirja 13:

13:16 Ja se saa kaikki, pienet ja suuret, sekä rikkaat että köyhät, sekä vapaat että orjat, panemaan merkin oikeaan käteensä tai otsaansa,
13:17 ettei kukaan muu voisi ostaa eikä myydä kuin se, jossa on merkki: pedon nimi tai sen nimen luku.
13:18 Tässä on viisaus. Jolla ymmärrys on, se laskekoon pedon luvun; sillä se on ihmisen luku. Ja sen luku on kuusisataa kuusikymmentä kuusi.

Käteisetön yhteiskunta on tulossa