perjantai 12. joulukuuta 2008

Valkoisia pakolaisia Zimbabwesta?


Zimbabwen (ent. Etelä-Rhodesia) diktaattori Mugabe, jonka ikimuistettaviin saavutuksiin kuuluu mm. Afrikan kehittyneimmän ja tuottoisimman maan ajaminen vararikkoon, nälänhätään ja anarkiaan, hääti tämän vuosituhannen alussa maasta myös valkoiset viljelijät ja takavarikoi heidän tilansa. Maat jaettiin "köyhille itsenäisyyssodan veteraaneille", jotka käytännössä olivat diktaattori Mugaben ministereitä, lakeijoita, sukulaisia ja tukijoita, varsinaisten köyhien jäädessä edelleen maattomiksi.

Pahaksi onneksi Mugaben sotilaat, ministerit ja sukulaiset eivät tienneet hölkäsen pöläystä maanviljelystä, joten tilat käytännössä ränsistyvät tuottamattomina ministereiden maaseutuasuntoina. Lisäksi uudet omistajat karkottivat tilojen mailta ja omista kodeistaan aiemmin pelloilla työskennelleet valkoisten omistajien palveluksessa olleet maatyöläiset (joista on tullut pakolaisia ja nälkäänäkeviä omassa maassaan). Uudet mustat herrat kun eivät suvainneet maillaan köyhää roskasakkia, vaikka tarvitsisivat heidän työvoimaansa ja ammattitaitoaan tilojen viljelemiseksi. Näin köyhien ja maattomien määrä itse asiassa lisääntyi entisestään.

Tämän "kansallistamisen" seurauksena (jossa yhteydessä maassa syntynyt, maan kansalaisista koostuva valkoinen väestö karkotettiin ulos) Zimbabwe, joka oli ollut Afrikan vilja-aitta, jonka maatalous aiemmin ruokki muuta maanosaa, muuttui nälänhädän pesäksi, jossa vallitsee kurjuus ja tähtitieteellinen inflaatio. Niin valkoiset kuin mustat koulutetut ihmiset ovat paenneet maasta pääomineen.

Miksikähän Suomen hallitus ei houkuttele näitä ihmisiä paikkaamaan "massiivista työvoimapulaa"?

Ei kommentteja: