torstai 25. syyskuuta 2008

Talouskatastrofi: "Kun mikään ei auta, puhu kerrankin totta"

Totuus on tullut taas muotiin talousasioista puhuttaessa. Presidentti Bush varoittaa, että USA:n talous on vaarassa luisua lamaan:

"Yhdysvaltain presidentti George Bush varoittaa maan talouden olevan vakavassa vaarassa.

Presidentti Geroge Bush puolusti tarmokkaasti suunnitteilla olevaa 700 miljardin dollarin talouden pelastuspakettia sanomalla, että maan hallitukselta vaaditaan nyt toimia.

Bush varoitteli televisiopuheessaan Yhdysvaltojen vajoavan lamaan, jos lisää pankkeja kaatuu."

Niin, ikäänkuin tämä ei olisi ollut tiedossa jo yli kaksi vuotta sitten! Viime lama opetti suomalaisille, että siinä vaiheessa kun poliitikot alkavat toistella, että lamaa ei ole tulossa, lama on tulossa. Amerikassa tilanne on niin paha, että itse Bush on pakotettu puhumaan totta. Tilanne on siis todellisuudessa paljon pahempi, kuten tiedämme.


Myös USA:n keskuspankin johtaja Ben Bernanke on alkanut puhua totta, joten tilanne on siis todellakin hyvin, hyvin, paha:

"Bernanke: Luottokriisi vakava uhka taloudelle

Luottokriisi on vakava uhka Yhdysvaltain rahoitusjärjestelmän vakaudelle ja maan talouskehitykselle, sanoi Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Ben Bernanke kongressille pitämässään puheessa.

–Taloudellinen toimeliaisuus on vähentynyt kaikilla aloilla. Rahoitusjärjestelmän vakauttaminen on ehdoton edellytys talouden elpymiselle, Bernanke sanoi.

Rahoitusmarkkinoiden heilunta tekee lainanantajista varovaisia, mikä näkyy kotitalouksien ja yritysten rahoitusmahdollisuuksien kiristymisenä. Talouskasvun hidastumisen riski on siksi edelleen korkea, Bernanke sanoi.

Yhdysvalloissa työttömyys on kasvanut ja asuntojen hinnat laskevat yhä.

– Talouden perustekijöiden heikkouden vuoksi kotitalouksien kulutuskysyntä tulee pysymään heikkona. Asuntojen hintojen lasku syö kotitalouksien varallisuutta, mikä taas heijastuu rahoituslaitosten taseisiin, Bernanke sanoi. [...]

– Mikäli rahoitusmahdollisuudet pysyvät huonoina pitkään, sen vaikutukset koko talouteen voivat koitua vakaviksi.

Bernanke korosti myös inflaation kiihtymisen uhkaavan maan taloutta."

Niin, toistan jälleen kerran, että USA:n talous TULEE romahtamaan tulevana talvena, ja tilanne on vähintään yhtä paha kuin 30-luvulla. Yhdysvaltain talouden täydellistä romahtamista ei voida enää estää. USA on totaalisesti kaulaansa myöten kusessa lainojensa kanssa. Mikään valtio ei kykene maksamaan 15 tuhannen miljardin (15 triljoonan) lainoja, ei mikään valtio. Pelkästään USA:n lainojen korot ovat vuodessa jo lähes 500 miljardia dollaria. Lisäksi lainataakka kasvoi 5 000 miljardilla kun se otti haltuun maan suurimmat asuntorahoituslaitokset, joten lainataakka on yli 20 000 miljardia (20 triljoonaa) dollaria.

Ja kaiken huipuksi USA:n kauppatase kusee todella pahasti. Tässä pieni valaiseva laskutoimitus, josta kiitoksen nimimerkki "LOPPU":lle Taloussanomien keskusteluosiossa:

USAn vienti = 900 miljardia
USAn tuonti = 1700 miljardia

Saldo: -800 miljardia

Kun lama tulee, ja amerikkalaiset vähentävät kulutustaan noin puolella, tippuu USA:n BKT kolmasosalla, koska 2/3 BKT:stä perustuu kulutukseen. 20 000 miljadia dollaria ulkomaanvelkaa jaettuna 303 126 365 asukasta kohti tekee
65 979 taalaa per nuppi. BKT on 45 490 per jenkki. 65979 - 45490 = 20489$ nettovelkaa per amerikkalainen. Tuon summan jokainen jenkki jäisi vielä velkaa, jos koko maan vuoden 2007 BKT käytettäisiin velanmaksuun.

Jos lasketaan oletuksena, että lama leikkaa kulutusta puolella, ja BKT:tä 1/3:lla, niin 65979 - 30326 = 35653 dollaria nettovelkaa per amerikkalainen. Jos lasketaan vain ns. reaalisen BKT:n mukaan, jossa otetaan huomioon vain tuotannon arvo (ilman kulutusta), niin nettovelka per jenkki on 50816$. Tuon verran joka Bill tai Jane jäisi velkaa, vaikka koko USA:n talouden vuoituisen reaalisen tuotannon arvo laitettaisiin velkojen maksuun! Johtopäätös: USA:n talous EI kestä.

[LISÄYS 4.10.08: HUOM! Lisäksi tulevat amerikkalaisten yksityiset velat, nimittäin amerikkalaisten kaikki velat ovat yhteensä 50 000 miljardia (50 triljoonaa) dollaria, eli 166 000 taalaa per jenkki. Täyden BKT-vähennyksen jälkeen 120 500 ja 1/3 BKT-vähennyksen jälkeen 135 670 taalaa per jenkki vauvasta vaariin. Jenkit eivät kykene sitä koskaan maksamaan, vaan edessä on kansallinen vararikko. Korkealta tulee romahdus, ja mahtavaa on sen rytinä...]


Suomessakin asiantuntijapiireissä on tajuttu, että alkaa olla myöhäistä koittaa ylläpitää kuluttajien uskoa:

"Juokse, kuluttaja, juokse!

Asiantuntijoiden varoitukset talouden synkkenemisestä kiihtyvät, ja moni kehottaa kuluttajia pistämään jo kukkaronnyörit kiinni. Pitääkö uskoa? Samaan aikaan osa päättäjistä vaatii kuluttajaa uhrautumaan kansantalouden puolesta ja pitämään rattaat vauhdissa kuluttamalla.

Yksi jos toinenkin arvovaltainen asiantuntija on viime aikoina muistuttanut kuluttajia talouden alamäestä ja kehottanut varovaisuuteen. Tiistaina joukkoon liittyi Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen. Hän sanoi, että kotitalouksien kannattaisi nyt tehdä isot investoinnit suurta harkintaa käyttäen.

Pari viikkoa sitten eduskunnan puhemies Sauli Niinistö ihmetteli, miksei kansalaisia varoiteta talouden nykytilasta. Sitran yliasiamies Esko Aho puolestaan totesi viikonloppuna, ettei näe mitään syytä, minkä vuoksi Suomi selviäisi kuivin jaloin finanssikriisistä."

Näyttää siltä, että vain hallitus ja valtiovarainministeri Katainen etunenässä enää koittavat viran puolesta ylläpitää uskoa talouskasvuun. Hyvä Jyrki-Boy! Hyvä! Uskottavuutesi kohoaa pilviin!

Ei kommentteja: