torstai 3. heinäkuuta 2008

Musta Heinäkuu tulee

Huomenna perjantaina, 4. Heinäkuuta on USA:n kansallispäivä. Silloin alkaa myös perinteisesti kesän lomakausi, jolloin ihmiset ryntäävät töistä kotiinsa pakkaamaan, tankkaavat autonsa, ja lähtevät tien päälle. Tämä äkillinen kysynnän kasvu aiheuttaa yleensä aina kovan piikin öljyn hintaan. Viime kesänäkin bensan hinta täällä Suomessa kävi yli 1,4 eurossa, kunnes laski taas syksyllä 1,1 euroon. Hintapiikin vaikutus oli siis yli 30 senttiä.

Tänä kesänä vaikutus voi olla isompi. Amerikkalaiset ovat yleensä paikanneet ja loiventaneet kesän lomakauden kysyntäpiikin vaikutusta öljyn hintaan omilla varmuusvarastoillaan. Jo viime kesänä nämä varastot olivat normaalia pienemmät. Nyt ne ovat alempana kuin talvella, vaikka öljysäiliöiden pitäisi olla lomakauden alussa piripinnassa. Loiventamisvara on siis supistunut, ja voimme siis odottaa viime kesäistäkin pahempaa hintapiikkiä.

150$:n rajaa pidetään yleisesti öljyn hinnassa lama-rajana. Dollarin inflaatio on kuitenkin ollut sitä luokkaa, että raja on voinut nousta jonkin verran. Jenkeillä on lisäksi kuitenkin sen verran öljyä, että selviävät syksyyn asti. LEAP ennustaakin, että jakso elokuusta lokakuulle on se, jolloin USA:n talous joutuu syöksykierteeseen, josta ei ole vuosiin paluuta.

Suomen valtion kannattaisi käyttää ylimääräistä budjettivarantoaan nyt öljyvarastojen täyteen ostamiseen, vaikka öljy on kallista. Ensi talvena se nimittäin tulee olemaan vielä kalliimpaa, joten kannattaisi ostaa nyt, kun saa vielä vain 144 taalan hintaan.

Ei kommentteja: