torstai 5. syyskuuta 2013

Syyrian sota Maailmansodan esinäytöksenä? Venäjän asema ja Israelin turvallisuus

On mielenkiintoista seurata medianäytelmää USA:n hyökkäysvalmisteluista Syyriaan. Pidän iskua Syyriaan hyvin todennäköisenä, vaikka se kohdistuneekin ns. väärään osapuoleen eli Syyrian armeijan tukikohtiin eikä kaasua käyttäneisiin Syyrian Al-Qaidaan tai salafistiseen Al-Nusraan.

Toivon kuitenkin todella, että että länsi ei iskisi (tai jos iskee niin kapinallisia, hehän tuota kaasua käyttivät) ja että sodan välitön seuraus olisi vain Syyrian jakaantuminen kahtia, mikä realiteetit huomioiden olisi vähiten paha vaihtoehto syyrialaisten siviilien kannalta. Tämä ei tietenkään olisi USA:n ja lännen etu.

Syyrian jakautuminen kahtia säästäisi kummankin osapuolen siviilit toisen osapuolen kostolta (verrattuna jos jompikumpi voittaisi suvereenisti), mutta ennen kaikkea se voisi pitää koko keskisen Euraasian geopoliittisen tilanteen tasapainossa, mikä olisi erittäin tärkeää, sillä Syyrian kaatumisen domino-seuraus olisi/on väistämättä se, että Venäjä joutuisi omien intressiensä vuoksi pakotetusti tekemään sotilasliiton Iranin kanssa.

Venäjä olisi pakotettu syvempään turvallisuuspoliittiseen yhteistyöhön Iranin kanssa, sillä Iranin kaatuminen USA:n syliin päästäisi USA:n "takaovesta" Venäjän takapihalle Keski-Aasiaan. Geopoliittisella shakkilaudalla kyse olisi shakkimatista, ja Moskovalle olisi siinä vaiheessa lähes sama nostaa valkoinen lippu salkoon ja ilmoittaa, että Venäjä hakee NATO:n jäsenyyttä.

Venäjä kuitenkin kammoksuu ajatustakin liittoumisesta Iranin kanssa, sillä se ei halua liittoutua minkään islamisti-hihhulihallinnon kanssa. Siksi yksi merkittävä syy sille miksi Venäjä tukee Syyrian hallintoa on - välittömien talous- ja sotilasintressien ohella - juurikin se, että seuraavana olisi vuorossa Iran ja sitten Venäjän omat "takapihat". Suhteellisesti (Lähi-idän mittakaavassa) Assadin hallinto on nimittäin sekulaari diktatuuri, eikä Venäjä halua todellakaan antaa Al-Qaidalle tai Jabhat Al-Nusran kaltaisille jihadistisille liikkeille yhtään enempää jalansijaa Lähi-idässä. Venäjä siis tukee Assadia vähän samoilla motiiveilla kuin USA aiemmin Mubarakin kaltaisia diktaattoreita.

Jos Syyria kaatuu, Venäjä joutuu avoimesti liittoutumaan Iraniin kanssa estääkseen USA:ta tulemasta omalle takapihalleen. Se taas johtaisi väistämättä jonkinlaiseen "kylmään sotaan"; Turvallisuuspoliittisen tilanteen kiristymiseen Persian lahdella ja puolustusmenojen kasvattamiseen, jne. millä olisi haitallisia vaikutuksia Venäjän taloudelle ja kansainväliselle asemalle.

Merkittävin seuraus pakkoliitosta Iranin kanssa olisi ennen kaikkea se, että suursodan uhka lännen kanssa kasvaisi. USA nimittäin edelleen haluaisi mennä Iraniin, mikä hinku Moskova-Teheran-liiton jälkeen sotatilanteessa johtaisi rintaman leviämiseen Eurooppaan NATO-Venäjä matsina. Ja siitä voi itsekukin päätellä, mikä olisi Suomen asema sellaisessa rytinässä (mistä olen kirjoittanut monta kertaa aiemmin).

Toisessa vaakakupissa on siis lännen talous- ja öljyintressit ja toisessa uusi "kylmä sota" ja suursodan uhka - myös Euroopalle. Siksi toivon, ettei Assad kaadu, koska jos kaatuu, seuraava iso rätinä välivaiheen jäkeen olisikin sitten paljon laajempi. Siksi status quon säilyttäminen olisi kova sana.

Mutta mitä tekee Israel?

Israel tuki avoimesti kapinallisia pari vuotta, aina viime keväälle asti, toimittamalla mm. ruokaa, lääkkeitä, viestintävälineitä ja tiedustelutietoa, jne.

Sitten Israel lopetti (ainakin avoimen) konkreettisen tuen kapinallisille. Moni ei ole vielä pannut merkille, että Israel pisti huhti-toukokuun taitteessa jäihin materiaaliavun kapinallisille.

Syitä tähän on useita, kuten mahdollinen kemiallisilla aseilla tehtävän kostoiskun pelko, jos Israel olisi avoimesti Assadia vastustavan osapuolen kannalla.

Mutta ennen kaikkea päätökselle oli kaksi syytä:

a) Israelin hallituksessa ja laajemminkin alettiin nähdä, että kapinallisten voittaessa Syyria ajautuisi Al-Qaidan ja salafistien käsiin, ja

b) Alkuvuodesta tapahtunut kemiallisten aseiden joutuminen kapinallisten käsiin, ja tästä seuraava käytännön tosiasia, että on pahimmillaan vain ajan kysymys, päätyvätkö nämä pimeiden markkinoiden kautta myös mm. Hizbollahille tai Hamasille.

Hizbollahilla tai Hamasilla kun on jo kattava raskas raketiheitinkalusto, eikä heillä olisi mitään inhimillisiä pidäkkeitä säästellä siviiliuhreja - varsinkaan jos nämä ovat juutalaisia.

Israelin mediassa (mm. Jerusalem Post) on ollut myös viime kevään ja kesän mittaan monia puheenvuoroja, joissa on avoimesti vaadittu jopa maan hallitusta alkamaan tukea vaivihkaa Assadin hallintoa.

Eli vaikka sionistisalaliitto-intoilijoiden ja muiden mielestä olisikin loogista, että Israelin johto kaikin tavoin ajaisi Syyriaa nurin koska rynkky+sinko -barbaarifanaatikot ovat pienempi uhka kuin hyvin organisoitu armeija á la Syyrian valtio, niin täytyy muistaa, että rynkky+sinko+sariiniohjus -barbaarifanaatikot ovatkin aivan eri asia.

Toisin kuin Assadin hallinto, kapinallisille on yksi ja sama vaikka heidän joukkotuhoaseensa käynnistäisivät Kolmannen Maailmansodan. Siksi toivon, että Syyrian armeija ja hallitus joko voittaa sodan tai että Syyria hajoaa kahtia ja Assadin hallinto ainakin pysyy pystyssä Länsi-Syyriassa, ja joukkotuhoaseet - ainakin ne jotka eivät tuhoudu sodan jaloissa - pysyvät mieluummin Assadin kellareissa turvassa kuin päätyvät al-nusralaisten kaltaisille verenhimoisille latvaperseille.

Ja minä siis sanon tämän henkilönä, joka tukee Israelin turvallisuusintressejä sen välittömillä lähialueilla (Gaza, Siinai, Etelä-Libanon, Golan ja Länsiranta) sekä USA:n turvallisuusintressejä Persian lahdella, mutta en pahemmin diggaile sen ja USA:n mahdollista yhteistyötä koskien laajempia lännen vallan kasvattamishankkeita Lähi-idässä ja Keski-Aasiassa.

Syyrian hallinto ja Baath-puolueen tausta

Älköön lukija käsitäkö minua väärin. Minulla ei ole ns. harhaluuloja Syyrian hallinnon luonteesta: Sekulaari alawiittien vähemmistödiktatuuri/sotilasdiktatuuri eli kansanomaisesti "fasistinen", ja muistuttaa(muistutti) Irakia ennen sotia.

Baath-puoluehan (tai puolueet) perustettiin 30-luvulla NSDAP:n mallin mukaan, jonka aatteellinen perintö on muuten yleisemminkin varsin merkittävä "arabinationalismin" ja/tai "arabisosialismin" aatteellinen lähtökohta (mikä toki häivytettiin II MS:n jälkeen kun liittouduttiin NL:n kanssa).

En myöskään elättele harhakuvitelmia, että Syyria ja Israel koskaan pääsisivät juuri minkäänlaiseen vakiintunutta aselepolinjaa kummempaan sopuun Golanin kukkuloista. En yhtään epäile, etteikö siellä olisi Syyrian aloittamana sodittu jo useampikin "Jom Kippur"-revanssisota ellei Israelilla olisi mm. ydinpelotettaan.

Silti Assad hallintoineen on sekä mielestäni parempi vaihtoehto vallassa (ainakin puolessa Syyriasta) kuin Al-Qaidan/Al-Nusran lahtari-sekopäät, näin sekä syyrialaisten siviilien että koko Euraasian turvallisuuden kannalta.

Olen kuitenkin pessimisti sen suhteen, etteikö rähinä tästä vielä eskaloituisi ja johtaisi Euraasian geopoliittisen tasapainon pahaan järkkymiseen (kuten olen ennustellut).


Modattu kuva: kapinalliset lataamassa kaasuammusta raskaaseen heittimeen - ja USA:n puolustusministeri
-Oh really?

Syyrian armeija vs. "Syyrian" kapinalliset
------------------------------------------
[Lisäys 7.9.9] Tässä on vähän kiistanalainen lähde (Infowars), mutta laitan tämän tähän silti:

http://www.infowars.com/the-syrian-war-what-youre-not-being-told/

Toinen mielenkiintoinen: Videolla katolinen nunna valittaa miten Latakiassa Alaweihin kohdistunutta suurta joukkomurhaa ei mitenkään uutisoitu läntisissä medioissa. Suomessakin oli pikku uutinen, että Syyrian armeija ajoi jihadistit pois 12 alawiitti-kylästä, mutta sitä ei kerrottu mitä siellä oli tapahtunut. Lisäksi näkemyksiä kemiallisen aseiden todistusaineiston epämääräisyydestä.

http://rt.com/op-edge/mother-chemical-attack-footage-fraud-509/
"What I want to ask first of all is how the international community can ignore the brutal killing spree in Latakia on Laylat al-Qadr early in the morning of August 5, an attack that affected more than 500 people, including children, women and the elderly. They were all slaughtered. The atrocities committed exceed any scale. But there was close to nothing about it in the international mass media. There was only one small article in “The Independent”, I believe. "

Video: Syyrian kapinalliset myöntävät kemiallisten aseiden käytön

We’ll kill their women and children like Osama Bin Laden said

Henkilö videolla, Nadeem Baloosh, on Riyadh Al-Abdeen -nimisen kapinallisryhmän jäsen. Kyseinen ryhmä on aktiivinen Syyriassa Latakian alueella:

http://www.infowars.com/video-syrian-rebel-admits-using-chemical-weapons/


Tässä myös BBC:n artikkeli, aiemmin keväältä, jolloin kapinalliset käyttivät sariinia. Tuolloin YK:n tutkimuskomission jäsen Carla del Ponte sanoi, että hän oli tyrmistynyt saatuaan selville, että kapinalliset olivat käyttäneet kaasua:

http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-22424188

Samasta suomalainen Aamulehti:

"YK: Syyrian kapinallisten epäillään käyttäneen sariinia

YK epäilee Syyrian kapinallisten käyttäneen hermokaasu sariinia. Järjestö on kerännyt todistusaineistoa hoitohenkilökunnalta ja Syyrian sisällissodan uhreilta saadakseen selville, ovatko osapuolet käyttäneet kiellettyjä kemiallisia aseita.

Todistusaineiston perusteella on vahvoja epäilyjä siitä, että kapinalliset olisivat käyttäneet sariinia, kertoo YK-komission edustaja Carla Del Ponte.

Näyttöä ei sen sijaan ole siitä, että hallituksen joukot olisivat käyttäneet hermokaasua.
"
http://www.aamulehti.fi/Ulkomaat/1194811726142/artikkeli/yk+syyrian+kapinallisten+epaillaan+kayttaneen+sariinia.html

Ja tässä Veteran Intelligence Professionals for Sanityn Obamalle lähettämän muistion koskien 21pvän kaasuiskuja Syyriassa:
http://consortiumnews.com/2013/09/06/obama-warned-on-syrian-intel/
-----------------------------------

[Edit 9.9. lisäys] Länsimediassa laajalti levinnyt video, jossa kuvattiin kaasuiskussa kuolleit lapsia on paljastunut lavastukseksi - ja vieläpä mitä julmimmalla tavalla: Kyseiset lapset oli kapinallisten toimesta kidnapattu kapinallisten toimesta joukkohautaan tapetuilta vanhemmiltaan pari viikkoa aiemmin 200 km pohjoisempaa Latakian alueen alawiittikylistä (linkki joukkomurhatapaukseen ylempänä), ja nämä lapset oli vähän ennen iskua tapettu ilmeisesti jollain myrkyllä propaganda-lavastustarkoituksessa, juurikin kapinallisten toimesta, samojen, jotka videolla hihhuloivat vaatien kostoa Assadille:

http://www.voltairenet.org/article180149.html

"All observers have noted the high proportion of children among the victims. The United States has counted 426, or more than a third. Some observers, but neither those of the US nor their French counterparts, were intrigued to find that victims were almost all of the same age and they had no families to cry over them. Stranger still, the gas would have killed children and adult men, but would have spared women.

The wide distribution of satellite channel images of victims allowed Alawite families near Latakia to recognize their children who had been abducted two weeks prior by the "rebels." This identification was long in coming because there are few survivors of the massacre by the allies of the United States, the United Kingdom and France in loyalist villages where more than a thousand bodies of civilians were discovered in mass graves.
"
-----------------------------------

10 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

Taas erinomainen analyysi, kiitos.

Turjalainen kirjoitti...

Salafistit kristittyjä teurastamassa:

Syrian Rebels Take Christian Village

(AMMAN, Jordan) — Rebels including al-Qaida-linked fighters gained control of a Christian village northeast of the capital Damascus, Syrian activists said Sunday. Government media provided a dramatically different account of the battle suggesting regime forces were winning.

It was impossible to independently verify the reports from Maaloula, a scenic mountain community known for being one of the few places in the world where residents still speak the ancient Middle Eastern language of Aramaic.

The rebel advance into the area this week was spearheaded by the Jabhat al-Nusra, or Nusra Front, exacerbating fears among Syrians and religious minorities about the role played by Islamic extremists within the rebel ranks.

It was not immediately clear why the army couldn’t sufficiently reinforce its troops to prevent the rebel advance in the area only 43 kilometers (26 miles) from Damascus. Some activists say that Assad’s forces are stretched thin, fighting in other areas in the north and south of the country.

Rami Abdurrahman of the Britain-based Syrian Observatory for Human Rights said the Nusra Front backed by another group, the Qalamon Liberation Front, moved into the village after heavy clashes with the army late Saturday.

“The army pulled back to the outskirts of the village and both (rebel groups) are in total control of Maaloula now,” he told The Associated Press in a telephone interview.

He said pro-government fighters remain inside the village, in hiding.

Initially, troops loyal to President Bashar Assad moved into Maaloula early Saturday, he said, “but they left when rebels started pouring into the village.” Now, Abdurrahman said, the army is surrounding the village and controlling its entrances and exits.

A Maaloula resident said the rebels, many of them sporting beards and shouting Allahu Akbar, or God is great, attacked Christian homes and churches shortly after moving into the village overnight.

“They shot and killed people. I heard gunshots and then I saw three bodies lying in the middle of a street in the old quarters of the village,”
said the resident, reached by telephone from neighboring Jordan. “So many people fled the village for safety.”

Now, Maaloula “is a ghost town. Where is President Obama to see what befallen on us?” asked the man, who spoke on condition of anonymity for fear of reprisal by the rebels.

Syria’s state SANA news agency said the army reported “progress” in its offensive against the rebels in Maaloula. “The army inflicted heavy losses in the ranks of the terrorists,” it said, using a government term to describe the rebels.

“Military operations are continuing in the vicinity of Maaloula and its entrances,” SANA said.

State-run TV reported that all churches in Maaloula were now safe and the army was chasing gunmen in the western hills.

The development came as President Barack Obama’s administration pressed ahead with efforts to win congressional backing and international support for military strikes against Syria over an alleged chemical attack in August outside Damascus.

The U.S. says Assad’s forces fired rockets loaded with the nerve agent sarin on rebel-held areas near the capital before dawn on Aug. 21, killing at least 1,429 people. Other estimates put the death toll from the attack at more than 500.

Read more: http://world.time.com/2013/09/08/activists-syrian-rebels-take-christian-village/#ixzz2eIqyO745
http://world.time.com/2013/09/08/activists-syrian-rebels-take-christian-village/

Turjalainen kirjoitti...

Joulukuussa 2012 FSA:n taistelijat valtasivat Safirassa klooritehtaan johon oli säilötty kemiallisia aseita ja jossa mm kehitettiin scud-ohjuksiin sopivia kärkiä. Lisäksi kemiallisten aseiden valmistuksen raaka-aineita kapinalliset ovat saaneet venäläislähteiden mukaan ainakin Turkista ja Saudi Arabiasta. Lisäksi kapinallisilla on hallussaan kemiallisten aseiden komponenttien tehtaat Jobarissa, Khan al-Assal'ssa ja Damaskuksen liepeillä.

Joten se siitä "kapinallisilla ei ole kemiallisia aseita"-mantrasta.

Ja tämä Kerryn/Median uusi veto, että "Assad ei ehkä henkilökohtaisesti vastuussa iskusta", on käytännössä näennäinen perääntymien omien kasvojen menettämisen estämiseksi, koska jos Assad tämän myöntäisi, USA:n kasvot säästyisivät (eli Syyria rivien välistä myöntäisi syyllisyytensä). Kovaa painamalla taas USA menettää kasvonsa pommittamalla väärää osapuolta.

Venäjä on tosi ovela, tarjoaa hövelisti "isoveli-asenteella" Obamalle ulospääsyä diplomaattisesta ansasta - näennäisesti kasvoja menettämättä - Jos Assad luopuu kemiallisista aseista. Käytännössä jos tämä välitystoimi onnistuu, Obaman - ja USA:n - kasvot pelastaa "armollisesti" sen vastapeluri, mikä on kasvojenmenetys. Sekin toisi ison diplomaattisen sulan Venäjän hattuun ja olisi siis käytännössä diplomaattinen tappio USA:lle (näennäisellä kasvojenpesulla toki).

Turjalainen kirjoitti...

Syyrian hallinto, joka jo maaliskuun 20:nä pyysi YK:n pääsihteeriä Ban Ki Moonia muodostamaan kansainvälisen komitean tutkimaan kemiallisten aseiden käyttöä Khan al-Assalin kylässä lähellä Aleppoa, jossa kuoli hallituksen sotilaita.

Lue:
http://larouchepac.com/node/28097

Turjalainen kirjoitti...

"Tutkimus: Puolet Syyrian kapinallisista islamisteja

Melkein puolet Syyrian kapinallisista on jihadisteja ja kovan linjan islamisteja, kertoo brittiläinen tutkimus.

Tutkimuksen mukaan kapinallisia on Syyriassa yhteensä noin 100 000. Heistä noin 10 000 on jihadisteja, joiden ryhmittymät ovat yhteyksissä Al-Qaidaan. Jihadistit taistelevat maailmanlaajuisesti vääräuskoisia vastaan.

Kovan linjan islamisteja on 30 000–35 000. Jihadisteista poiketen islamistit keskittyvät Syyriassa paikalliseen konfliktiin.

Tutkimuksen kirjoittaja Charles Lister kertoo Daily Telegraphille, etteivät maalliset ryhmät johda oppositiota. Hänen mukaansa islamistit hallitsevat.

Puolustuskonsulttiyritys IHS Jane’sin tutkimuksesta julkaistiin maanantaina osia Daily Telegraphissa. Koko tutkimus on määrä julkaista tällä viikolla. Se pohjautuu taistelijoiden haastatteluihin ja tiedusteluarvioihin."
http://www.ts.fi/uutiset/ulkomaat/535249/Tutkimus+Puolet+Syyrian+kapinallisista+islamisteja

Tarkoittaa suomeksi, että "sisällissota" kuivuisi kokoon ilman lännen tukea ja Saudien rahaa (hehän noiden palkat maksavat).

Turjalainen kirjoitti...

Ja lisäksi tällaista "mielenkiintoista" roinaa lähi-itäläiseltä lehdeltä, on sitten totta tai ei:

http://www.almanar.com.lb/english/adetails.php?eid=110043&cid=31&fromval=1&frid=31&seccatid=71&s1=1

"A well informed diplomatic source told As-Safir newspaper that “the US war on Syria had started and ended the moment those two ballistic missiles were fired, leaving inconsistent information, as Israel denied and Russia confirmed, until an Israeli statement was issued indicating they were fired in the context of an Israeli-US joint drill and fell in the sea, and that they were not related to the Syrian crisis.”

The source further told the Lebanese daily that “the US forces fired these two rockets from a NATO base in Spain, and were instantly detected by the Russian radars and confronted by the Russian defense systems, so one of them exploded in the airspace and the second one diverted towards the sea.”

In this context, the source pointed out that “the statement issued by the Russian Defense Ministry, which stated the detection of two ballistic missiles fired towards the Middle East, intended to neglect two points: the first was the location from which the two rockets were fired, and the second was their downing. Why? Because the moment the full military operation was launched, Head of the Russian Intelligence Service contacted the US intelligence and informed it that “hitting Damascus means hitting Moscow, and we have removed the term “downed the two missiles” from the statement to preserve the bilateral relations and to avoid escalation. Therefore, you must immediately reconsider your policies, approaches and intentions on the Syrian crisis, as you must be certain that you cannot eliminate our presence in the Mediterranean.”

“This unannounced direct confrontation between Moscow and Washington increased the Obama Administration’s confusion and certainty that the Russian side was ready to move until the end with the Syrian cause, and that the US did not have a way out of its impasse except through a Russian initiative which would save America’s face…” he added.

From this point, the diplomatic source clarified that “in order to avoid further US confusion, and after Israel denied knowing anything about the rocket firing in its first statement, which is the truth, Washington demanded Tel Aviv to adopt the rocket firing to save its face in front of the International Community, especially since these two rockets were the beginning of the US aggression on Syria and the announcement of the beginning of military operations, after which US President Barack Obama was supposed to go to the G20 Summit in Russia to negotiate the destiny of Syrian President Bashr Al-Assad. However, he went to find a way out of the impasse he’s in.” ”

ELi suomeksi: Nimetön diplomaattilähde sanoo, että taannoin Välimerellä tapahtunut "ohjusharjoitus" ei olisi ollut harjoitus, vaan että Venäläisten ohjustorjunta ampui alas/harhautti radaltaan amerikkalaisten ohjukset(!). Ja että niitä ei olisi laukaistu keskiseltä Välimereltä, vaan ilmeisesti harhautustarkoituksessa Espanjalaisesta NATO-tutkikohdasta (ajatuksella, että venäläiset/syyrialaiset eivät havaitsisi niiden laukaisua ja voisi torjua korkealta iskeviä ballistista lentorataa lentäviä ohjuksia).

Israel olisi sitten USA:n pyynnöstää ottanut ohjuskokeen "kontolleen" pelastaakseen liittolaisensa kasvot.

Turjalainen kirjoitti...

Siis tarkentaen edelliseen: Jos kaksi ballistista (ei siis risteilyohjusta eikä mereltä maalle -ohjusta) olisi laukaistu Iberian niemimaalta, niin syy voisi olla tämä: Voisimme olettaa, että Amerikkalaiset olisivat olettaneet ettei Syyrian tutkat ja/tai ohjustorjunta kykene havaitsemaan korkealta iskeviä, ballistista lentorataa kulkevia ohjuksia ja isku olisi tullut totaalisen yllätyksenä.

Ehkäpä amerikkalaiset ajattelivat, että ohjusten laukaisu tulisi venäläisillekin yllätyksenä (horistontin takaa ja korkea lentorata) tai niin nopeasti (näkyisi suht myöhään tutkan ruudulla), etteivät nämä ehtisi varoittaa Damaskusta?

Amerikkalaiset eivät siis olisi olettaneet, että Venäjä tosissaan puututuisi tilanteeseen ampumalla ohjukset alas. Tämä oletus olisi ilmennyt vääräksi kun Venäjä olisikin pelannut kovaa pokeria ja torjunut iskun Syyrian puolesta, jolloin asia olisi ilmi tultuaa ollut kova kasvojenmenetys USA:lle.

Turjalainen kirjoitti...

http://yle.fi/uutiset/yk_kapinallisten_aariryhmien_rikokset_lisaantyneet_syyriassa/6833412

"YK: Kapinallisten ääriryhmien rikokset lisääntyneet Syyriassa

YK:n ihmisoikeustutkijoiden mukaan kapinallisten rinnalla taistelevien ulkomaalaisten määrä on lisääntynyt Syyriassa.YK:n ihmisoikeustutkijoiden mukaan Pohjois-Syyriassa ovat lisääntyneet Syyrian hallitusta vastaan taistelevien ääriryhmien tekemät surmat ja muut rikokset. Samaan aikaan ulkomaalaisten taistelijoiden määrä on Syyriassa entisestään lisääntynyt.

Kautta Pohjois-Syyrian hallitusta vastustavien aseellisten ääriryhmien rikokset ja väärinkäytökset ovat lisääntyneet, tutkijaryhmää johtava Paulo Pinheiro kertoi YK:n ihmisoikeuskomissiolle.

Pinheiron mukaan Syyriassa on nykyisin kokonaisia prikaateja, jotka koostuvat ulkomalta tulleista taistelijoista. Aktiivisin on al-Muhajireen.

Jo aiemmin YK-tutkijat ovat kertoneet, että Syyriassa on ulkomaalaisia taistelijoita kymmenestä maasta, muun muassa Afganistanista ja Tshetsheniasta Venäjältä. Kapinallisten puolella taistelee myös terroristiverkosto al-Qaidaan kytköksissä oleva al-Nusra."

Turjalainen kirjoitti...


http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/62491-venaja-kapinalliset-vastuussa-kemiallisista-aseista-todisteita

Lainaus:

"Venäjä: Kapinalliset vastuussa kemiallisista aseista ”Todisteita”

Venäjä kertoo antavansa YK:lle todisteita siitä, että Syyrian kapinalliset olisivat käyttäneet kemiallisia aseita, kertovat kansainväliset uutislähteet.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kertoi, että kapinalliset käyttivät kemiallisia aseita 21. elokuuta, kertoo BBC.

YK kertoi maanantaina, että on ”on vakuuttavia todisteita” siitä, että Syyriassa on käytetty kemiallisia aseita.

Lavrov teki selväksi, että Venäjä ei ole vakuuttunut, että kemiallisten aseiden käyttöä olisi tutkittu puolueettomasti, objektiivisesti ja ammattimaisesti, kertoo CBS News.

Satoja kuoli Damaskoksessa elokuun 21. päivä."


On huomiotava, että Syyriassa on kaasuaseita useasta eri lähteestä.

Osa on NL:n perua, osa eurooppalaisten toimittajien komponenteista valmistettua ja iso osa Syyrian omaa tuotantoa (sariinin valmistaminen ei ole mitään rakettitiedettä), mutta se, minkä paljastuminen saattaisi harmittaa amerikkalaisia, on USA:n aikanaan Irakille toimittamien kaasuaseiden löytyminen. Siis niiden, jotka Saddamin serkku, kemikaali-Ali, siirrätti Syyrian hallituksen suojiin kun USA miehitti Irakin. Washington Postin mukaan nyt olisi kyse juuri näistä USA:n Irakille ja Irakin Syyrialle toimittamien amerikkalaisten kaasuaseiden luovuttamisesta, mikä on USA:n kannalta epämiellyttävä tosiasia.

Venäjäähän jonkun Neukku-kaasun löytyminen ei juurikaan harmittane (ts. ei aiheuta sisäpoliittista painetta kuten lännessä).

Turjalainen kirjoitti...

http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2013/09/2013920164342453621.html

Lainaus

FSA brigade 'joins al-Qaeda group' in Syria

Hundreds of fighters under Free Syrian Army's command have pledged allegiance to al-Nusra Front, reports say.

Hundreds of fighters under the command of the opposition Free Syrian Army (FSA) have reportedly switched allegiance to al-Qaeda-aligned groups, in a move described as a huge blow to moderate rebel forces.
Activists and military sources have told Al Jazeera that the 11th Division - one of the biggest FSA brigades - has switched allegiance to the al-Nusra Front in Raqqah province, a border province with Turkey.

The Reuters news agency, citing sources inside Syria, also reported that entire units of the FSA had joined Nusra and the ISIS in recent days.

The Raqqah Revolutionaries - which is part of the 11th Division - has about 750 fighters in total, according to a source close to al-Qaeda linked forces.

In a separate statement, the FSA also condemned the ISIS for its actions in Azaz, saying it was going against the principles of the Syrian revolution.


Anita McNaught, Al Jazeera's correspondent in Antakya in neighbouring Turkey, said that if proved true, the switches of allegiance would be a serious blow to the FSA's strength, and could have significant implications outside of Syria.

The US State Department designated Al Nusrah Front a terrorist organisation on 11 December 2012. There are financial sanctions in place.

"This means that the FSA has suddenly lost serious amounts of loyal fighters ... it's basically being swallowed up by Nusra," she said, adding that it would be very difficult for the West to support a rebel army dominated and commanded by al-Qaeda linked groups.