maanantai 29. lokakuuta 2012

Kiitos kaikille äänestäneille - Muutamia huomioita Jytkysestä

Sain kuntavaaleissa 103 ääntä. Kiitän lämpimästi kaikkia minua äänestäneitä.

Ja sitten muutama huomio vaaleista, koskien PS:n tulosta verrattuna odotuksiin. Ei tullut jytkyä, vaan vaalikommentaattori Ervastin sanoin "Jytkynen".

Ensinnäkin äänestysprosentti laski merkittävästi viime vaalien 61,3 prostentista, jääden 58,2 prosenttiin, tiputusta yli kolme pinnaa. Oulun vaalipiirissä äänesti vain 56,5 prosenttia äänioikeutetuista. Uudessa Oulun kaupungissa äänestysprosentiksi jäi vain 53,7, kun neljä vuotta aiemmin äänestysprosentti oli 57,7 eli tiputusta oli peräti neljä pinnaa.

Toisekseen PS kuuluu kannattajaprofiililtaan samanlaiseen äänestäjäsegmenttiin kuin vasemmistopuolueet, mikä tarkoittaa sitä, että äänestysprosentin alhaisuus rankaisee sitä. Aina kun äänestysprosentti laskee, Kokoomus voittaa. Vanhaa sanontaa lainatakseni "Äänestä, tai kokoomuslainen äänestää puolestasi".

Kolmanneksi PS on leimallisesti miesten puolue, kannattajista yli kaksi kolmasosaa on miehiä. Suomeksi, kun miehet, ja varsinkin duunareista ja erityisesti lähiöissä sekä haja-asutusalueilla jäävät kotiin, niin se tuntuu suhteessa enemmän PS:n kannatuksessa.

Oma alustava huomioni, joka tosin vielä tässä vaiheessa perustuu varsin pieneen otantaan, antaa osviittaa siitä että miesten äänestysaktiivisuus olisi tippunut enemmän kuin naisten. Katsotaan kuitenkin tarkemmat tilastot kunhan ne valmistuvat, ennenkuin voidaan tarkemmin arvioida tämän vaikutusta.

Neljänneksi tietty terävyys puuttui puolueen yleisestä kampanjasta, kuten TV:n vaalivalvojaisissa kommentaattori totesi, Soini jäi ehkä liikaa varmistelemaan sen sijaan että olisi hyökännyt. Yksi asia, mikä yksistään saattoi viedä jopa puoli prosenttia liikkuvien kannattajien ääniä pois oli TV:n toiseksi viimeisen vaaliväittelyn aikana sattunut ns. "Soinin ja Kataisen kuhertelu", kun Soini puhui, että joskus vielä koittaa aika, jolloin PS ja Kok. ovat "samalla puolella aitaa hallituksessa". Ei kai siinä, yhteistyösuhteita puolueiden välillä on  oltava, mutta vaaliväittely ei ole oikea paikka niiden lämmittelyyn.

Viidenneksi täytyy sanoa, että kyllä "lapset" palasivat kiltisti kotiin eli Keskustaa viime vaaleissa näpäyttäneet äänestäjät palasivat melkoisella volyymillä takaisin puolueen riveihin. Osalle keskustajohtoa tosin voi olla vähän kiusallista, että Väyrysen johdolla tehti linjamuutos eli Keskustan eurokriittisempi linja on se pääasia, joka tämän on tehnyt. Eli entisellä citykepulaisella liberaaliklikillä ei ole edelleenkään varaa viedä puoluetta takaisin euronuoleskeluun. Se harharetki oli käydä kohtalokkaaksi.

Puheenjohtaja Sipilä on fiksu mies ja jos mies muuttaa puoluetta eikä puolue miestä, ja jos Keskusta ei taas käännä takkiaan europolitiikassa eli viime eduskuntavaalien selkäsaunasta on otettu oikeasti varteen, niin puolue pärjännee hyvin myös tulevaisuudessa.

Kuudenneksi  täytyy sanoa, että kyllä oli olemassa myös yleistä vaaliväsymystä ja sen huomasi ihmisten reaktioista myös. Ja vaaliväsymystä oli myös osittain omassa porukassa. Tässä on ollut kauhea hässäkkä PS:n ympärillä viime eurovaaleista asti, ja siihen turtuu. Onneksi meillä oli silti tarpeeksi innokasta väkeä ja ehdokkaita, jotka jaksoivat painaa päälle.

Omalta osaltani tuloksen laihuuteen vaikuttaa ensi sijassa kaksi asiaa, työttömän rajalliset rahavarat ja henkilökohtaisen elämän kiireet. Jos olisi ollut varaa laittaa mainontaan noin puolitoista tonnia, olisin ehkä saattanut kolkutella valtuuston ovia, ja toisaalta viimeisten 6 viikon aikana ajastani meni kaksi ja puoli viikkoa sairastuneita perheeni jäseniä hoitaessani.

Näillä ajatuksilla kohti tarkempia analyysejä.

----------------------
---------

Edit. 30.10. lisäys ja korjaus

Nostan tähän tuolla alempanan kommenttina olleen nimimerkki Kumitontun huomion, koska hän teki oikeat johtopäätökset. Eli vedän sanani takaisin koskien väitettä "paluu Keskustaan":

"Keskusta menetti kannattajiaan noin 50.000 verrattuna edellisiin kunnallisvaaleihin 2008 ja sai noin 1.500 lisää verrattuna eduskuntavaaleihin 2011. Eli ei todellakaan suurta ryntäystä takaisin Kepun suuntaan ollut ilmassa.

Eilisissä vaaleissa kolme suurta menettivät yhteensä noin 160.000 ääntä, mikä on prikulleen sama minkä PS voitti. Äänestäneiden määrä laski 65.000 mikä on prikulleen sama kuin Vasemmiston, Vihreiden ja "Muut" kärsimä lasku.

Korkeampi äänestysinto olisi satanut sellaisenaan Perussuomalaisten leiriin, mutta se on toinen asia. Nyt näimme, miten 160.000 ääntä menettäneet vanhat ja 65.000 ääntä menettänyt punavihreä vasemmisto "juhlivat" tapahtunutta kuin suurtakin voittoa. Toisin kuin ammattitaidottomat toimittajat toistelevat, me emme nähneet torjuntavoittoja. Yksikään puolue ei saanut torjuntavoittoa vaan turpiin ja pahasti. Pois lukien RKP joka on verrattavissa enemmän seurakuntaan kuin poliittiseen puolueeseen."

1 kommentti:

Kumitonttu kirjoitti...

Viidenneksi täytyy sanoa, että kyllä "lapset" palasivat kiltisti kotiin eli Keskustaa viime vaaleissa näpäyttäneet äänestäjät palasivat melkoisella volyymillä takaisin puolueen riveihin.

Väärä tulkinta. Keskusta menetti kannattajiaan noin 50.000 verrattuna edellisiin kunnallisvaaleihin 2008 ja sai noin 1.500 lisää verrattuna eduskuntavaaleihin 2011. Eli ei todellakaan suurta ryntäystä takaisin Kepun suuntaan ollut ilmassa.

Eilisissä vaaleissa kolme suurta menettivät yhteensä noin 160.000 ääntä, mikä on prikulleen sama minkä PS voitti. Äänestäneiden määrä laski 65.000 mikä on prikulleen sama kuin Vasemmiston, Vihreiden ja "Muut" kärsimä lasku.

Korkeampi äänestysinto olisi satanut sellaisenaan Perussuomalaisten leiriin, mutta se on toinen asia. Nyt näimme, miten 160.000 ääntä menettäneet vanhat ja 65.000 ääntä menettänyt punavihreä vasemmisto "juhlivat" tapahtunutta kuin suurtakin voittoa. Toisin kuin ammattitaidottomat toimittajat toistelevat, me emme nähneet torjuntavoittoja. Yksikään puolue ei saanut torjuntavoittoa vaan turpiin ja pahasti. Pois lukien RKP joka on verrattavissa enemmän seurakuntaan kuin poliittiseen puolueeseen.