maanantai 7. marraskuuta 2011

Italia: Euroopan puhkeava mätäpaise

"Italia. Vieläkin minä sanon teille, Italia!"

Niin, Italia. Italia on se mätäpaise, joka kaataa koko Euroopan. Kreikka saadaan vielä pidettyä pystyssä Joulun yli, mutta Italia on tulossa syliin, eikä sitä junaa pysäytä mikään.

Italiassa on epävirallisten tietojen mukaan vääristelty taseita, budjetteja ja tilinpäätöksiä vielä enemmän kuin Kreikassa, ja valehtelu maan talouden todellisesta tilanteesta on kertaluokkaa pahempaa kuin Kreikassa. Korruptiossa, kähminnässä, välistävedossa ja muissa perinteisissä etelä-eurooppalaisissa kansallisurheilulajeissa saapasmaan mammanpojat ovat kunnostautuneet vuosisadat paljon kovemmin kuin mitä naapurinsa kreikkalaiset ikinä.

Jo virallisten lukujen valossa, Transparency Internationalin mukaan, Italian järjestäytyneen rikollisuuden liikevaihto vuosittain on 10 % maan BKT:stä (Italian BKT 1250 mrd. €), harmaan talouden vuoksi valtio menettää 100 mrd. € verotuloja vuosittain ja lisäksi julkisen hallinnon korruptiokustannukset ovat 60 mrd. € vuodessa.

Lisäksi tulee Berlusconin vuodesta pitkän hallituskauden aikana tapahtuneet valtavat sikailut ja kuprut, jotka hakevat vertaistaan jopa Italian historiassa. Siis kyse on jostain niin paljon suuremmassa ja laajemmassa mittakaavassa tapahtuneista järjestäytyneistä petos- ja kavallusorgioista, että niiden löykä nousee jopa italialaisten omalla, suhteellisen rennolla mittapuulla, aivan kestämättömiin ja ennennäkemättömiin sfääreihin.

Perinteisesti näissä välimerellisen hallintokulttuurin maissa on aina entisen hallinnon kaaduttua ja uuden astuttua ohjaksiin paljasteltu edellisen hallituksen vehkeilyjä, petoksia ja kupruja. Mitä pidempään jokin hallinto on ollut vallassa, sitä rumempi sotku on ollut siivottavana. Berlusconin hallinnon pitkä mätä varjo tulee kaikessa mitassa paljastuttuaan hakemaan todellakin vertaistaan historiassa.

Kun kaikki tämä paljastuu kuluvan talven ja ensi vuoden aikana, maailma tulee haukkomaan henkeään hämmästyksestä ja närkästyksestä. Yllä mainitut Transparencyn "maan tavan" mukaista "normaalitasoa" edustavat luvut kalpenevat sen rinnalla, mitä tulee paljastumaan.

Ja Berlusconi itse joutuu kokemaan melkoisen henkilökohtaisen "Nürnbergin tuomion", mikäli hänen terveytensä kestää tai hänen mafiakaverinsa tai hän itse eivät päätä päättää hänen maallista vaellustaan ennen sitä. Satojen miljardien kavallukset eivät ole vielä mitään sen oikeudenkäynnin raameissa tapahtuvan makaaberin hardcoresosiaalipornoshown rinnalla, mitä on luvassa kun hänen yksityiselämänsä, yksityisine bordelleineen ja reippaasti alaikäisine prostituotuineen ja sikailuorgioineen nostetaan esiin kuin seivästetty mätä rotan raato tikun nokkaan

Moraalinen shokki joka tästä seuraa, saa Italian sellaiseen henkiseen krapulaan, ettei moista ole vähään aikaan nähty. Italiaa kohtaa samaan aikaan taloudellinen lama, yhteiskunnallinen sekasorto ja poliittinen megahalvaus. Tilanne tulee kaiken kaikkiaan olemaan niin paha, että Italia tulee olemaan paljon lähempänä sotilasvallankaappausta kuin Kreikka näyttäisi olevan. Kun Italia kaatuu - siis ei jos vaan kun - niin ei kaadu vain talous vaan koko Italian yhteiskunnan perustaa ravistellaan ennennäkemättömällä tavalla.

Ja kun Italia kaatuu silloin mikään ei enää pysäytä Euroopan ja länsimaiden talouksien romahtamista, sillä USA kaatuu Euroopan perässä. Ei mikään.

Ei kommentteja: