keskiviikko 4. helmikuuta 2009

Talouden syöksylasku kiihtyy

Tässäpä kimara päivän uutisia:


"Tässä on päivän karmein talousennuste

Palkansaajien tutkimuslaitos synkistelee kunnolla uudessa ennusteessaan. PT varoittaa, että hallituksen elvytys jää tehottomaksi ja Suomen kokonaistuotanto painuu jopa 3,7 prosenttia miinukselle.

PT sanoo suoraan Suomen vajoavan tänä vuonna jyrkkään taantumaan, eivätkä hallituksen elvytystoimet tehoa. PT julkaisi uuden talousennusteensa tänään tiistaina.

Tänä vuonna Suomessa kokonaistuotanto supistuu 3,7 prosenttia ja ensi vuonnakin mennään alaspäin noin prosentin verran, laitos sanoo. [...]

Työttömyysaste nousee tänä vuonna Suomessa 7,4 prosenttiin ja ensi vuonna jo 8,8 prosenttiin.

PT moittii hallituksen elvytysaikeita väärin suunnatuiksi. Työnantajamaksujen ja verojen alentaminen ei laitoksen mielestä vaikuta työllisyyteen niin paljon kuin hallitus antaa ymmärtää."


Itse asiassa tuotanto supistuu vielä paljon voimakkaammin. Etlan ennustepäällikkö Pasi Sorjonen uskaltaa sanoa vähän synkempiä lukuja:

"Etlan ennustepäällikkö Pasi Sorjonen arvioi, että työttömyysaste voi nousta Suomessa tänä vuonna jopa 10 prosenttiin. Arvio on vielä synkempi kuin Palkansaajien tutkimuslaitoksen PT:n tänään julkistama laskelma.

Sorjonen arvioi, että työttömyysaste kohoaa jo tänä vuonna "huonoimmillaan kahdeksan ja kymmenen prosentin haarukkaan". 1990-luvun alun lama-aikana työttömyys kipusi yli 12 prosenttiin vuosina 1992-97.

Ennustepäällikkö epäilee myös, että alkuvuonna koettuja suuria lomautusaaltoja tullaan näkemään pitkin vuotta.

- Kyllä aika heikolta näyttää, ja irtisanomisia tullaan näkemään tänä vuonna teollisuusalojen lisäksi myös muilla aloilla, esimerkiksi rakennuksilla, toteaa ennustepäällikkö Pasi Sorjonen. "


Itse asiassa oma arvioni on, että työttömien määrä kasvaa seuraavan 1-2 vuoden aikana enemmän kuin 200 000 hengellä.

Ja näyttää sisukin olevan loppumassa:

"Tyly tuomio: moraali rappiolla ja sisu kaulassa

Moraalinen rapautuminen uhkaa hyvinvointiyhteiskuntaa ja sen rahoitusta. Myös suomalaisten sisu on häviämässä, arvioi Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Jukka Koivisto tänään. [...]

– Moraalinen rapautuminen uhkaa hyvinvointiyhteiskuntaa. Jokainen odottaa sosioekonomiseen asemaan katsomatta saavansa valtiolta ja yhteiskunnalta enemmän kuin sille antaa, Jukka Koivisto sanoi.

Hänen mielestään yksilön ja yhteiskunnan välinen vastuun jakautuminen on hyvinvointiyhteiskunnan säilymisen tärkein kysymys.

– Onko terve itsekkyys parempi kuin epärehellinen solidaarisuus? Sellaisen pehmeän politiikan aika on ohi, joka keskittyy etuuksien jakamiseen.

Koiviston mukaan nuorella sukupolvella on epärealistinen käsitys siitä, mitä esimerkiksi työelämältä on lupa odottaa."


Jepjep

Ei kommentteja: