tiistai 20. tammikuuta 2009

Barack Obama - Yhdysvaltain viimeinen presidentti?

(Julkaistu Kalevassa 21.1.08)


Barack Hussein Obaman nimi tulee jäämään pysyvästi historiaan. Syy tähän ei ole vain se, että hän on ensimmäinen musta presidentti USA:n historiassa, vaan se, että hän tulee olemaan nykyisenkaltaisen Amerikan viimeinen presidentti. Hänet tullaan muistamaan samalla tavoin kuin Mihail Gorbatshov, supervallan viimeisenä päämiehenä.


Syy tähän on se, että ensi vuosikymmenen loppuun mennessä USA ei enää ole supervalta, eikä suvereeni valtio. Elämme historiassa samanlaista murrosvaihetta kuin 90-luvun taitteessa, jolloin NL:n mahti romahti. Tällä kertaa romahtamassa on lännen ja koko maailman johtava supervalta; Amerikan Yhdysvallat.


Obamalla ja hänen hallinnollaan on mahdoton tehtävä; Pitäisi kyetä pelastamaan Yhdysvaltain ja sitä kautta koko maailman talous tilanteessa, jossa talous on jo aloittanut väistämättömän syöksykierteen, jonka pohja tulee vastaan vasta vuosien päästä. Nykyisen laman tulon ja etenemisen luotettavasti jo vuonna 2006 ennustanut tutkimuslaitos LEAP on laskenut USA:ta ja koko Pohjois-Amerikkaa kohtaavan kymmenvuotisen laman. Toisin kuin Euroopassa, jossa lama taittuu 2012-14 jälkeen, on Pohjois-Amerikassa laskelmien mukaan vasta vuoden 2017 jälkeen odotettavissa taloudellista nousua.


LEAP:n mukaan kaikkein dramaattisin vaihe nyt käsillä olevassa vuosisadan superlamassa koittaisi ensi kesänä, kun dollari ja siihen nojaava länsimainen Bretton Woods -rahoitusjärjestelmä romahtavat. USA:lla on edessään joko valuutan vaihto tai pakko lähteä mukaan yhteiseen rahaliittoon eli valuuttaunioniin Kanadan ja Meksikon kanssa, mitä mahdollisuutta väläytti eräs George Bushin talousasiantuntijoista valkoisen talon kulisseissa jo viime vuonna. Dollari valuuttana tulee siis pian olemaan mennyttä, samoin kuin USA:n talousmahti ja asema johtavana supervaltana.


USA ei kuitenkaan hajoa kuten NL, vaan edessä on Pohjois-Amerikan maiden liittoutuminen samankaltaiseen Unioniin kuin EU. Nykyinen lama siis tekee selvää paitsi USA:n talousmahdista, myös sen asemasta suvereenina valtiona. Tämän vuoksi Barack Obama tulee olemaan USA:n viimeinen presidentti.P.S. USA:n pankit ovat käytännössä vararikossa: [Linkki]

2 kommenttia:

lahtari kirjoitti...

Mikäs ihmeen laitos tuo LEAP on, kun Wikipedia ei tunnu tuntevan sitä ja se ei tunnu tietävän, että Bretton Woods -järjestelmä romahti jo 1971?

Turjalainen kirjoitti...

http://leap2020.eu

ja kyllä alkuperäinen Bretton Woods kaatui, mutta meillä on nyt ns. Bretton Woods II, joka ei nojaa enää edes osittain kultaan, vaan vain dollariin.