perjantai 16. elokuuta 2013

Breivik ja palestiinalaisterroristit samalla viivalla?

Israelin Ruotsin suurlähettiläs Isaac Bachman on saanut aikaan oikein kunnon myrskyn vesilasissa Ruotsin ja Norjan medioissa, annettuaan Ruotsin radion haastattelussa mielenkiintoisen vertauksen; hän nimittäin rinnasti toisiinsa Israelin palestiinalaisten kanssa juuri alkaneiden rauhanneuvottelujen alla vapauttamat palestiinalaisterroristit Anders Behring Breivikiin.

Blogisti Niklas Bergman nosti asian varsin ansiokkaasti esille omassa blogissaan, jota lainaan vähän tässä alla. Suomennan hänen lainaamansa lähteiden osat, koska osa vanhemman polven suomalaislukijoista ei välttämättä taida niin hyvin englantia.

The Local-lehden artikkelin mukaan suurlähettilään suurlähettiläs sanoi, että jotta skandinaavit ymmärtäisivät millaisia kauheuksia palestiinalaisvangit ovat tehneet, asiaa pitäisi verrata Breivikiin. "Kuvitelkaa jos Breivik olisi vapautettu jonkinlaisena eleenä", suurlähettiläs sanoi, viitaten juuri alkaneisiin rauhanneuvotteluin ja siihen, että Israel vapauttaa terroristit palestiinalaisten vaatimuksesta, ehtona sille, että palestiinalaisosapuoli edes suostui neuvottelupöytään.

Utøyan uhrien omaiset luonnollisesti vetivät herneet melko kovasti sieraimiinsa suurlähettilään lausunosta.

"Minusta on naurettavaa verrata tätä norjalaiseen joukkomurhaajaan" sanoi Trond Blattmann, jonka poika Torjusdatter kuoli Breivikin avattua tulen Utøyalla. "Tässä ei ole ollenkaan samankaltaisuutta. Tällainen puhe on naurettavaa."

"Vertauksessa ei ole järkeä," lisäsi Bjørn Ihler, joka selvisi hengissä verilöylystä piilottelemalla saaren eteläkärjessä. "Breivik oli yksittäinen terroristi jonka teot perustuivat vain epätodelliseen tilanteeseen. Lähi-idän tilanne on hyvin erilainen. Siellä on menossa todellinen taistelu palestiinalaisten vapaudesta".

Lähi-idän asiantuntijaksi tituleerattu Per Jönsson Ruotsin ulkopoliittisesta instituutista läimi Israeli Timesin lainaamassa Aftonbladetin jutussa myös suurlähettilään vertausta: "Rinnastus Breivikiin on hullu monellakin tavalla. Breivik on hyvin erikoinen. Nämä ihmiset joita Israel on nyt vapauttamassa ovat vapaustaistelijoita, murhaajia ja joissain tapauksissa terroristeja, mutta he ovat siitä huolimatta normaaleja ihmisiä".

Katsotaanpa millaisia vapaustaistelijoita ja normivirtasia Israel ihan oikeasti vapautti päästäkseen neuvotteluihin palestiinalaisten kanssa:

http://cifwatch.com/2013/08/12/the-list-of-26-palestinians-prisoners-who-will-go-free-and-their-victims/

Muutama lainaus:

"1. Kour Matwa Hamed Faiz (Fatahin jäsen, syntynyt 1964, Länsirannan asukas, pidätetty 1985) tuomittiin kahteen elinkautiseen osuudestaan aseellisen Fatah-solun perustamisessa ja Menahem Dadonin murhassa vuonna 1983 sekä toisen murhan yrityksestä.
Menahem Dadon, kotoisin Netivotista, oli 22 vuotias kun hänet murhattiin. Hänet oli lähetetty työnantajansa toimesta hankkimaan rakennustarvikkeita Gazasta ja kaupassa ollessaan häntä ammuttiin päähän lähietäisyydeltä. Häneltä jäi raskaana oleva vaimo ja kaksi tytärtä.

2. Tsalah Ibrahim Ahmed Mugdad (Fatahin jäsen, syntynyt 1966, Länsirannan asukas, pidätetty 1993) tuomittiin 32 vuoden vankeuteen Israel Tennenbaumin murhasta ja olisi ollut vapautumassa vasta 13.6.2025.
Israel Tennenbaum, joka oli syntynyt Puolassa 1921 ja asui Veredin moshavilla, oli maanviljelijä joka teki myös vartijan töitä Netanyalaisessa hotellissa siitä huolimatta, että oli 72 vuotias. Hän kuoli kesäkuussa 1993 kun Tsalah murtautui hotelliin ja hakkasi häntä päähän terästangolla, ennenkuin varasti hotellista television.

3. Na’anish Naif Abdel Jafar Samir (synt. 1967, länsirantalainen, pidätetty 1989) tuomittiin elinkautiseen osuudestaan 24-vuotiaan reserviläisen Binyamin Meisnerin murhaan helmikuussa 1989.
Na’anish oli osa joukkoa joka houkutteli Meisnerin pienelle kujalle Nablusissa, jossa häntä varten oli varattu pino kiviä. Meisner kuoli kiven osuessa hänen päähänsä.

4. Arshid A’Hamid Yusuf Yusuf (Fatahin jäsen, synt. 1968, länsirantalainen, pidätetty 1993) tuomittiin viiteen elinkautiseen syyllistyttyään Nadal Rabu Jaabin, Adnan Ayaad Dibin, Mufid Canaanin, Tawfik Jaradatin ja Ibrahim Said Ziadin puukottamalla tapahtuneisiin murhiin. Arsheedia vastaan oli myös näyttö useista murhayrityksistä, joissa hänen osoitettiin olleen mukana.

5. Al-Haj Othman Amar Mustafa (Fatahin jäsen, synt. 1968, länsirantalainen, pidätetty 1989) tuomittiin elinkautiseen vankeuteen osuudestaan 48-vuotiaan Frederick Steven Rosenfeldin murhaan heinkuussa 1989.
Rosenfeld oli patikoimassa kukkuloilla Arielin lähistöllä kun hän kohtasi ryhmän paimenia, jotka puukottivat hänet kuoliaaksi hänen omalla veitsellään ja kätkivät hänen ruumiinsa.

6. Matslah Abdallah Salama (Hamasin jäsen, synt. 1969, länsirannan ja Gazan asukas, pidätetty 1993) tuomittiin elinkautiseen Petah Tikvassa 1991 tehdystä Reuven Davidin murhasta.
Yhdessä kumppaninsa kanssa Matslah tuli sisään 59-vuotiaan irakilaissyntyisen Reuven Davidin pikkukauppaan, sitoi hänet kiinni, tukki hänen suunsa ja hakkasi hänet sitten kuoliaaksi, ennenkuin pakeni uhrin autolla. Davidilta jäi vaimo, kolme lasta ja useita lapsenlapsia.

7. Abu-Musa Salam Ali Atia (Fatahin jäsen, synt. 1971, Gazan kaistaleen asukas, pidätetty 1994) todettiin syylliseksi Holonista kotoisin olevan Isaac Rotenbergin murhaan, joka tehtiin osana terroristi-organisaation jäseneksiliittymis-riittiä. Tuomittiin elinkautiseen.
Holokaustista selvinnyt Isaac Rotenberg oli syntyisin Puolasta. Suurin osa hänen perheestään tapettiin Sobiborin kuolemanleirillä, mutta Isaac onnistui pakenemaan ja liittyi partisaaneihin. Sodan jälkeen hän yritti päästä Palestiinan mandaattialueelle menevään laivaan, mutta britit pidättivät hänet ja hänet lähetettiin Kyprokselle vankileirille, jossa hän oli vuoteen 1947. Vapauduttuaan hän saapui Israeliin ja taisteli itsenäisyyssodassa. Hän jatkoi työtään muurarina jopa eläkeiän jälkeen ja maaliskuussa 1994 hän oli työpaikallaan Petah Tikvassa kun kaksi palestiinalaista työntekijää hyökkäsi kirvein hänen kimppuunsa. Hän kuoli vammoihinsa 67-vuotiaana kaksi päivää myöhemmin.

Jne. Lisää ylempänä olevan linkin takaa.

Murhaajia, joukkomurhaajia ja terroristeja. Joukossa on vain muutama joita voi näkökulmasta riippuen pitää  jonkinlaisina vapaustaistelijoina sikäli, että heidän kohteensa olivat sotilaita.


Kuten blogisti Bergman, myös minä olen sitä mieltä, että suurlähettiläs Bachmanin vertaus ei ollut todellakaan aivan tuulesta temmattu. Tekopyhän ja kaksinaismoralistisen hurskastelun sijaan olisi skandinaaveilla syytä ottaa herneet pois nenästä ja tutustua asiaan tarkemmin.

Ehkä ainoa merkittävä ero on se, että toisin kuin Breivikin tapauksessa, näiden tyyppien kohdalla syyntakeellisuuden toteamiseen ei tarvittu psykiatreja. Ja tokihan Norjassa ei ole meneillään etnis-uskonnollista konfliktia (ainakaan vielä, paitsi Breivikin mielikuvituksessa).

Myös tietynlainen ideologisesti käänteinen rinnastus on olemassa. Muistammehan, että vain päivää ennen Breivikin tekoa, Utøyalla oli pidetty "asiaan kuuluva" Pro-Palestiina -mielenosoitus, jossa huudeltiin vahvasti Israelin vastaisia iskulauseita.4 kommenttia:

Vasarahammer kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
suvaitsematon kirjoitti...

Skandinaavi sosialisti kilpailisi menestyksellä maailman tyhmimmän ihmisen tittelistä!

Tom Kärnä kirjoitti...

Lainauksessa kohdassa neljä on yksi ylimääräinen "and".

Turjalainen kirjoitti...

Kiitos palautteesta.

Kärnän huomaama käännösvaiheessa jäänyt lapsus korjattu.